Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura de la platitor de TVA pe care nu este specificat TVA la incasare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: factura platitor, tva la incasare, emitere factura, declaratia 390

Vom analiza mai jos situatia in care se primeste o factura de la un partener fara sa fie specificata mentiunea "TVA la incasare". In Registrul ANAF societatea apare insa ca platitor de TVA la incasare. Factura a fost platita la emitere. Vom vedea cum va fi tratata factura in evidentele contabile, in jurnale si Declaratia 390.



Solutia consultantului:

Inscrierea acestei mentiuni pe factura emisa este obligatorie pentru furnizor/prestator, aspect care rezulta din prevederile pct.  16^2 alin.   (3) din normele de aplicare ale art. 134^2 alin. (3) - (8) : "...... Potrivit prevederilor art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal , pe facturile emise de persoanele care aplica sistemul TVA la incasare este obligatorie mentiunea "TVA la incasare", cu exceptia operatiunilor pentru care persoanele respective au obligatia sa aplice regulile generale de exigibilitate prevazute la prima teza. In situatia in care furnizorul/prestatorul omite inscrierea mentiunii respective pe factura, cumparatorul bunurilor/beneficiarul serviciilor nu este scutit de aplicarea prevederilor art. art. 145 alin. (1^1)  si art. 145 alin. (2^1)".

Obligatia inscrierii mentiunii rezulta si din prevederile OMFP 1519/2012 pentru aprobarea Ghidului privind aplicarea sistemului TVA la incasare "Totodata, in normele metodologice se prevede in mod expres ca persoanele obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare trebuie sa inscrie in factura mentiunea "TVA la incasare" conform prevederilor art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , pentru a permite beneficiarilor sa cunoasca faptul ca exigibilitatea taxei este amanata pana la data platii numai pentru operatiunile pe care nu trebuie sa le excluda de la aplicarea TVA la incasare prevazute la art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal ".

Cu toate acestea, omisiunea inscrierii acestei mentiuni nu indreptateste pe cumparator sa exercite dreptul de deducere a sumei deductibile inscrise pe factura emisa de catre furnizorul/prestatorul sau in situatia in care nu a achitat valoarea facturii primite.  Astfel, in situatia in care nu s-a efectuat plata, suma TVA deductibila inscrisa in factura se amana la deducere pana la momentul achitarii acesteia. Amanarea  exercitarii dreptului de deducere este reglementata prin art. 145 alin. (1^1) sau alin. (1^2) in functie de inregistrarea cumparatorului in sistemul TVA la incasre.  

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 45 alin. (11)  din normele de aplicare ale art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal prin care se face trimitere la  procedeul de calcul prevazut la art. 134^2 alin. (8) din Codul fiscal . La pct. 45 alin. (11)  se regaseste urmatorul exemplu cu privire la  cota standard TVA:

"Exemplu: Societatea A, care aplica sistemul TVA la incasare, avand perioada fiscala luna calendaristica, emite o factura pentru o livrare de bunuri in valoare de 3.000 lei plus TVA 720 lei in data de 14 mai 2013 catre societatea B. Daca taxa nu se achita in aceeasi perioada fiscala se inregistreaza in contul 4428 "TVA neexigibila". In data de 5 iulie 2013, societatea B plateste partial prin extras bancar suma de 1.300 lei. Taxa deductibila aferenta acestei plati se calculeaza astfel: 1.300 x 24/124 = 252 lei si se evidentiaza in debitul contului 4426 "TVA deductibila", concomitent cu evidentierea in creditul contului 4428 "TVA neexigibila"."

Pentru determinarea taxei aferente platii  integrale sau partiale a achizitiei de bunuri si servicii  care devine exigibila la momentul platii  se considera ca suma platita, total sau partial, include si taxa aferenta.

Deci, pentru determinarea sumei TVA deductibile care poate fi dedusa corespunzator sumei achitate furnizorului, se aplica cota recalculata, in functie de cota de TVA  facturata:
-    pentru cota standard 24 x 100 / 124;
-    pentru cota redusa   9 x 100 / 109;
-    pentru cota super redusa   5 x 100 /105.

Amanarea exercitarii dreptului de deducere se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula 4428 = 4426 si se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari intr-o coloana distincta "operatiuni neexigibile".

Factura poate fi achitata partial, iar suma TVA neexigibila devine exigibila pe masura achitarii, moment in care, corespunzator sumei achitate, operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari la "operatiuni exigibile" concomitent cu inregistrarea contabila 4426 = 4428.

Daca valoarea facturii nu se achita la inchiderea perioadei fiscale de raportare a operatiunilor economice prin decontul de TVA cod 300, valoarea acesteia se raporteaza prin decontul de TVA cod 300  la randul B  "Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferente, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare,  ca urmare a aplicarii art. 145 alin. (1^1) si (1^2) din  Codul fiscal ".

In ceea ce priveste declaratia 394, raportarea operatiunii se efectueaza, integral, in perioada fiscala in care factura a fost emisa, fara a tine cont de faptul ca valoarea acesteia a fost sau nu a fost achitata.  

Daca valoarea facturii de achizitie este achitata in cursul perioadei fiscale in care a fost emisa/primita sau in perioadele fiscale urmatoare, valoarea achizitiei se raporteaza, pe masura achitarii, prin decontul de TVA cod 300 la randul 22 pentru operatiuni taxabile cu cota standard de 24%.  

In concluzie, daca furnizorul figureaza in sistemul TVA la incasare,  exigibilitatea dreptului de deducere intervine la data achitarii facturii, aplicand tratamentul contabil si fiscal mentionat anterior.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura de la platitor de TVA pe care nu este specificat TVA la incasare":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016