Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura de prestari servicii se intocmeste cu TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mar. 2011
Tags: factura, tva, fisc

Intrebare:O firma elvetiana achizitioneaza materie prima din Romania, pe care apoi o prelucreaza la o firma romana. Ulterior, produsul finit este exportat in Elvetia. Ce obligatii declarative are ...

Intrebare:

O firma elvetiana achizitioneaza materie prima din Romania, pe care apoi o prelucreaza la o firma romana. Ulterior, produsul finit este exportat in Elvetia. Ce obligatii declarative are firma elvetiana din Romania? Dar firma romana prelucratoare? Factura de prestari servicii se intocmeste cu TVA?

Raspuns:

Pentru vanzarea materiei prime, vanzatorul din Romania este obligat sa emita factura cu TVA colectata pe numele cumparatorului din Elvetia chiar daca, in urma procesarii, produsele finite obtinute  din materia prima respectiva sunt expediate in afara teritoriului Romaniei. 

Pentru serviciile prestate, procesatorul din Romania aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2 considerand serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiarul din Elvetia. Procesatorul din Romania raporteaza operatiunea prin decontul de TVA cod 300 la randul  3 "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari   intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care:" , dar fara  reportarea sumei la randul 3.1   "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza  de scutire in statul membru in care taxa este datorata"  
 
Totusi, trebuie sa aveti in vederea faptul ca  procesatorul  nu poate efectua in nume propriu livrarea produselor finite procesate. Produsele finite obtinute in urma procesarii nu pot fi inregistrate in evidenta contabila a procesatorului  prin debitul contului 345 ,,Produse finite,, in corespondenta cu creditul contului 711  deoarece nu sunt proprietatea sa.  In calitate de prestator, procesatorul  realizeaza doar o prestare de servicii pentru bunurile care  sunt proprietatea firmei din Elvetia. Asa cum este prezentata situatia,   exportul produselor finite poate fi efectuata pe teritoriul Romaniei numai de catre  firma din Elvetia in baza facturilor emise in numele sau.

In aceste conditii se considera ca firma din Elvetia efectueaza operatiuni de export in Romania, motiv  pentru care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in baza prevederilor art. 153 alin. 4 din Codul fiscal ,,(4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6).

,, Exportul de bunuri este operatiune scutita cu drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 143 alin. 1. Deoarece este o firma stabilita pe teritoriul unui stat tert, pentru inregistrarea in scopuri de TVA este obligata sa desemneze un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei, obligatie care rezulta din prevederile art. 153 alin. 6 "Persoana impozabila nestabilita in Comunitate care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania este obligata, in conditiile stabilite prin norme, sa se inregistreze prin desemnarea unui reprezentant fiscal".

Desemnarea reprezentantului fiscal este reglementata prin normele de aplicare ale Codului fiscal punctul 56 alineatul 1 emis pentru aplicarea prevederilor  art. 150 alin. (2) din Codul fiscal cu detaliere la punctul 66^1 pentru aplicarea prevederilor articolului 153. Numirea  reprezentantului fiscal se face pe baza de cerere depusa de persoana impozabila nestabilita in Romania la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat ca platitor de impozite si taxe. 

Daca cererea este  acceptata,  concomitent cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal ca mandatar al persoanei impozabile, care trebuie sa fie diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a acestuia. Obligatia de declarare a operatiunii de export prin decontul de TVA cod 300, inclusiv obligatia de justificare cu documente a operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA revine reprezentantului fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura de prestari servicii se intocmeste cu TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016