Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura platita partial. Inregistrare in decontul de TVA si in declaratia informativa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: oanaf 1992/2012, factura, oanaf 3596/2011, decontul tva, declaratia informativa

In contextul aplicarii sistemului TVA la incasare, analizam cazul unei societati care, desi nu aplica sistemul, cumpara de la societati care aplica TVA la incasare. Vom stabili astfel cum se va inregistra in Declaratia 394 si 300 o factura achitata partial in perioada fiscala respectiva.



Solutia consultantului:

In cazul achizitiilor de la o persoana ce aplica sitemul de TVA la incasare, deducerea TVA de la achizitii, este amanata pana la data platii, bunurilor sau servicilor achizitionate.

Astfel, achizitia de la o persoana ce aplica TVA la incasare, data la care se poate exercita deducerea TVA de la cumparari este data platii facturii, fara a se tine cont de termenul de 90 zile de la emiterea facturii.

Potrivit prevederilor art 156 indice 2 alin (2) din Codul fiscal , decontul de taxa intocmit de persoanele inregistrate conform art. 153 va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 147 indice 1 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei, precum si alte informatii prevazute in modelul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit prevederilor art. 145 alin (1), dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.

Potrivit prevederilor de la alin (1 indice 1 ) ale aceluiasi articol , dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134 indice 2 alin. (3)-(8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau.

Astfel potrivit acestor prevederi veti inregistra in decontul de TVA , la rd 22 din decont, doar suma achitata cu TVA aferenta din luna respectiva . Diferenta neachitata se va inregistra in decont potrivit prevederilor OANAF 1790/2012 la Sectiunea "Informatii privind taxa pe valoarea adaugata neexigibila sau nedeductibila" Randul B - se inscriu informatii privind achizitiile de bunuri si servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente, conform prevederilor art. 145 alin. (1indice 1 ) si (1indice 2) din Codul fiscal, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare, in conditiile prevazute de art. 145 din Codul fiscal. La randul 22 din decont - se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta achizitiilor din tara de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele inscrise la randul 25, precum si baza de impozitare si taxa aferenta importurilor care nu se incadreaza in prevederile art. 157 alin. (4) si (5) din Codul fiscal , pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare.

Astfel, daca in luna ianuarie ati primit o factura ce are inscrisa mentiune "TVA la incasare" in suma de 1.000 lei cu TVA aferent 240 lei , veti proceda in felul urmator:

1)    suma achitata in luna ianuarie 500 lei , din care TVA 97 lei
Aceasta suma se va inregistra in decont la rd. 22
Diferenta de 740 lei din care TVA 143 lei se va inregistra la sectiunea B
2)    in luna februarie veti plati diferenta 740 lei din care TVA 143 lei
Suma se inregistreaza in decontul aferent lunii februarie la rd. 22
In declaratia informativa - formular 394 aferenta lunii ianuarie se va inregistra factura primita la intreaga valoare.

Potrivit prevederilor OANAF 1992/2012, ordin pentru modificarea anexei 2 la OANAF 3596/2011, Declaratia informativa -formular 394 trebuie sa contina toate facturile care au fost emise/ primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura platita partial. Inregistrare in decontul de TVA si in declaratia informativa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016