Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturare comision agentie de turism si justificare TVA. Cum completam Declaratia 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 394, d 394, agentie de turism, decontul 300, facturare, codul fiscal, tva

In analiza de mai jos, avem o agentie de turism care primeste de la un hotel din strainatate un comision in urma efectuarii de rezervari hoteliere. In acest scop agentia va emite o factura cu TVA zero pe care scrie "neimpozabil in Romania". Hotelul este o persoana impozabila nestabilita in Romania, iar agentia de turism este platitoare de TVA, inregistrata in ROI.


Ce documente sunt necesare pentru justificarea cotei zero de TVA in urmatoarele cazuri:
- hotelul este o persoana impozabila stabilita in UE?
- hotelul este o persoana impozabila stabilita in afara UE?
- comisionul este incasat de la un sistem de rezervari on-line de tip GDS?
Cum trebuie declarata factura in decontul 300? Dar in declaratia 394?


1.Servicii intracomunitare prestate. Emiteti factura fara tva daca beneficiarul are cod valid de tva. Potrivit punctului 15 alin. (6) din Normele metodologice ale Codului fiscal, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.
 
Prin urmare factura se va intocmi fara tva, operatiunea fiind impozabila la beneficiar.
Deci veti declara serviciile in formularul 300 la randul 3, cu preluarea sumelor la randul 3.1. Operatiunea se declara si in 390 si nu se declara in 394.
 
2. Potrivit punctului 15 alin. (7) din Normele metodologice ale Codului fiscal, serviciile prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Uniunii Europene sau, dupa caz, prestate de prestatori stabiliti in afara Uniunii Europene catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 325 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 316 si 317 din Codul fiscal.
 
Prin urmare veti factura serviciile fara tva, operatiunea fiind impozabila la beneficiar.
In decontul de TVA, factura emisa se declara la randul 3, fara preluarea sumelor la randul 3.1. Operatiunea nu se declara in 390 si nici in 394.
 
In ambele cazuri hotelul este persoana impozabila si locul prestarii serviciilor este la beneficiar. Nu este nevoie de alt document in afara facturii pentru justificarea scutirii in cazul prestarilor de servicii.
 
3. In cazul in care comisionul este incasat de la un  sistem de rezervari on-line de tip GDS, veti intocmi factura catre un client din Romania, deci veti factura cu tva si veti declara operatiunea in 300 si 394.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturare comision agentie de turism si justificare TVA. Cum completam Declaratia 394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016