Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturi prestari servicii cercetare. Decont TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, facturi, formular 095, platitor tva, persoane impozabile, achizitii intracomunitare

Analizam astazi cazul unei societati care are ca obiect de activitate cercetarea-dezvoltare in biotehnologie si care nu a fost inregistrata ca platitor de TVA la infiintare. Societatea nu a desfasurat activitate pana in prezent. In luna aprilie 2012 s-a inregistrat ca platitor de TVA cu formularul 091, a fost bifata casuta 3 din formular si a fost depus formularul 095 pentru inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari.


Societatea a primit in luna mai 2012 de la partenerul dintr-un alt stat membru UE doua facturi de prestare servicii cercetare pentru inregistrarea unui nou hibrid, in valoare de 3.450 euro. Vom stabili daca a fost corecta inregistrarea societatii ca platitor TVA pentru aceasta achizitie si vom vedea ce decont urmeaza sa se depuna pentru aceste doua facturi.

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art. 1531 lit. c), societatea are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA persoana impozabila care isi are stabilit  sediul activitatii economi ce in Ro mania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se in registreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata
conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impo za bila stabilita
in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective.

Societatea trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA in scopuri speciale, inaintea primirii serviciilor. Societatea din Romania neinregistrata in regim normal de TVA are urmatoarele obligatii fiscale:

- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea TVA se de pune decontul special de TVA 301 pe baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari prin completarea sectiunii 4 si la sectiunea 4.1 denumita "Achizitii de servicii intracomunitare", pentru
care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal;
- taxeaza serviciul in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar BNR la data emiterii facturii asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;
- achita efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 24%;
- depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice declaratia 390 ca achi zitie intracomunitara de servicii, serviciul fiind impozabil in Ro mania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturi prestari servicii cercetare. Decont TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016