Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Furnizor care aplica sistemul TVA la incasare. Facturare si norme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: furnizor, 2013, tva la incasare, codul fiscal

Analizam mai jos cazul unei societati care are cuprins in obiectul de activitate Lucrari de instalatii electrice si sanitare si este obligata la aplicarea sistemulului TVA la incasare, incepand cu anul 2013.

A. Societatea emite o factura a carei valoare este incasata partial cu numerar in momentul emiterii facturii.
- Vom stabili cum se evidentiaza pe factura ca numai la diferenta ramasa neincasata se aplica TVA la incasare, conform normelor de aplicare a art.134^2 alin. (6) lit. d) din Codul Fiscal.

B. Societatea emite o factura a carei valoare este incasata in totalitate cu numerar in momentul emiterii facturii.
- Societatea va interpreta normele de aplicare a art.134^2 alin(6) lit.d) astfel:daca factureaza si incaseaza in totalitate cu numerar in momentul emiterii facturii NU mai este cazul sa mentioneze pe factura TVA la incasare?

C. Vom stabili daca societatea emmite factura cu mentiunea  TVA la incasare sau FARA mentiunea TVA la incasare al carui beneficiar nu este inregistrat in scopuri de TVA (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, ONG etc.).

Solutia consultantului:


Prin pct. 16 indice 2 alin. 19 din Normele metodologice date in aplicarea art. 134 indice 2 alin. 6 lit. d din Codul fiscal, astfel cum au fost aprobate prin HG 1071/2012 s-au adus clarificari in sensul ca furnizorul/prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare exclude de la aplicarea sistemului acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerar de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, PFA, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.

Prin urmare, in cazul unei facturi incasate partial in numerar de la aceste categorii de persoane, pentru partea din factura incasata in numerar se aplica regulile generale de exigibilitate, iar pentru partea din factura incasata prin alte forme de decontare (virament bancar, compensare, cesiune de creante, plata in natura, utilizarea unor instrumente bancare de plata) se aplica regulile de exigibilitate specifice sistemului TVA la incasare (exigibilitatea la incasare sau la expirarea termenului de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii).

De asemenea, conform pct. 16 indice 2 alin. 3 din aceleasi Norme metodologice, pe facturile emise de persoanele care aplica sistemul TVA la incasare este obligatorie mentiunea «TVA la incasare», cu exceptia operatiunilor pentru care persoanele respective au obligatia sa aplice regulile generale de exigibilitate.

In consecinta, in cazul facturii incasata partial in numerar de la categoriile de persoane mentionate la art. 1342 alin. 6 lit. d din Codul fiscal furnizorul/prestatorul va inscrie in factura contravaloarea operatiunii si TVA aferenta, cu specificarea defalcata a contravalorii incasate in numerar si a taxei aferente, care este exigibila conform regulilor generale (la data facturarii), cu mentiunea ca incasarea este in numerar, respectiv a contravalorii ce urmeaza a fi incasata prin celelalte mijloace de plata si a taxei aferente, cu mentiunea expresa «TVA la incasare». Pentru livrarile/prestarile incasate integral in numerar de la persoanele mentionate la art. 1342 alin. 6 lit. d din Codul fiscal nu se aplica sistemul de TVA la incasare, iar pe factura nu se inscrie mentiunea «TVA la incasare», asa cum reiese din prevederile pct. 16 indice 2 alin. 3 din Normele metodologice.

De mentionat ca, potrivit Legii 208/2012 prin care s-a aprobat OG 15/2012 art. 134 indice 2 alin. 6 lit. d din Codul fiscal a fost completat in sensul ca, in cazul in care, ulterior emiterii facturii, aceasta este incasata integral sau partial in numerar, pentru taxa aferenta sumelor incasate nu se aplica regulile generale de exigibilitate, ceea ce echivaleaza cu faptul ca exceptia instituita la aceasta litera se aplica doar pentru sumele incasate in numerar la momentul emiterii facturii.

In cazul facturilor incasate integral sau partial in numerar de la alte categorii de persoane beneficiare decat cele mentionate la art. 134 indice 2 alin. 6 lit. d din Codul fiscal , furnizorul/prestatorul aplica regulile sistemului de TVA la incasare si pentru sumele incasate in numerar, acestea nefiind considerate excluse de la aplicarea sistemului, asa cum se precizeaza la pct. 162 alin. 19 din Normele metodologice, astfel ca pentru facturile emise catre aceste alte categorii de beneficiari se inscrie obligatoriu, in toate cazurile, mentiunea «TVA la incasare».
Pentru beneficiarul neinregistrat in scopuri de TVA, mentiunile din factura legate de aplicarea sistemului TVA la incasare nu prezinta nicio relevanta intrucat acesta nu-si deduce taxa pe valoarea adaugata din facturile primite de la furnizorii care aplica  sistemul.

Clarificari suplimentare cu privire la aplicarea sistemului in cazuri practice vor fi aduse prin Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la incasare, ce urmeaza a fi elaborate de Ministerul Finantelor Publice potrivit pct. 16 indice 2 alin. 24 din Normele metodologice aprobate prin HG 1071/2012.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Furnizor care aplica sistemul TVA la incasare. Facturare si norme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016