Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Grup fiscal unic. Cum se recupereaza TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: grup fiscal tva, grup fiscal unic, reprezentant, decont, tva, terti, control

In situatia in care doua societati indeplinesc conditiile infiintarii unui grup fiscal unic din punct de vedere TVA, urmeaza sa identificam modul in care va proceda un membru al grupului care are TVA de plata, cu mentiunea ca pe total grup fiscal TVA este de recuperat.


De asemenea, vom vedea cum se inregistreaza in contabilitatea unui membru al grupului si cine trebuie sa il plateasca pe reprezentantul grupului.

Implementarea grupului fiscal unic definit la art. 127 alin. (8) din Codul fiscal si administrarea acestuia de catre organul fiscal competent se fac potrivit Procedurii de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, aprobata prin OPANAF 607/2013 si in conditiile prevazute de pct. 4 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 128 alin. (8) din Codul fiscal.

La pct. 4 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 127 alin. (8) din Codul fiscal, alin. (13) - (15), se fac urmatoarele precizari:

"(13) De la data implementarii grupului fiscal unic conform alin. (8):

a) fiecare membru al grupului fiscal, altul decat reprezentantul:

    1. va raporta in decontul de taxa mentionat la art. 156^2 din Codul fiscal
orice livrare de bunuri, prestare de servicii, import sau achizitie intracomunitara de bunuri sau orice alta operatiune realizata de sau catre acesta pe parcursul perioadei fiscale;
    2. va trimite decontul sau de taxa reprezentantului;
    3. nu va plati nicio taxa datorata si nu va solicita nicio rambursare conform decontului sau de taxa.

    b) reprezentantul:

    1. va prelua, in primul decont consolidat, soldurile taxei de plata de la sfarsitul perioadei fiscale anterioare, neachitate pana la data depunerii acestui decont, precum si soldurile sumei negative a taxei pentru care nu s-a solicitat rambursarea din deconturile de TVA ale membrilor grupului aferente perioadei fiscale anterioare;

    2. va raporta in propriul decont de taxa, mentionat in art. 156^2 din Codul fiscal, orice livrare de bunuri, prestare de servicii, import sau achizitie intracomunitara de bunuri ori de servicii, precum si orice alta operatiune realizata de sau catre acesta pe parcursul perioadei fiscale;

    3. va raporta intr-un decont consolidat rezultatele din toate deconturile de TVA primite de la alti membri ai grupului fiscal, precum si rezultatele din propriul decont de taxa pentru perioada fiscala respectiva;

    4. va depune la organul fiscal de care apartine toate deconturile de taxa ale membrilor, precum si formularul de decont de taxa consolidat;

    5. va plati sau, dupa caz, va cere rambursarea taxei care rezulta din decontul de taxa consolidat.

(14) Fiecare membru al grupului fiscal trebuie:

    a) sa depuna declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, la organul fiscal de care apartine;

    b) sa se supuna controlului organului fiscal de care apartine;

    c) sa raspunda separat si in solidar pentru orice taxa datorata de el sau de orice membru al grupului fiscal pentru perioada cat apartine respectivului grup fiscal.

(15) Livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de fiecare membru al grupului sunt supuse regimului normal de impozitare prevazut de titlul VI din Codul fiscal, indiferent daca sunt realizate catre terti sau catre ceilalti membri ai grupului fiscal, fiecare membru al grupului fiind considerat o persoana impozabila separata.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Grup fiscal unic. Cum se recupereaza TVA-ul?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016