Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Implicatii fiscale privind plata taxei de examen

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2010
Tags: taxa de examen, implicatii fiscale

Intrebare Ce implicatii fiscale si declarative are plata taxei de examen si a cotizatiei anuale catre organitaria profesionala ACCA (din UK) de catre o societate platitoare TVA trimestrial in numele ...

Intrebare
Ce implicatii fiscale si declarative are plata taxei de examen si a cotizatiei anuale catre organitaria profesionala ACCA (din UK) de catre o societate platitoare TVA trimestrial in numele unui angajat (student ACCA) conform programului de dezvoltare profesionala?

Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Beneficiaza si tu de 3 luni de consultanta personalizata la pretul de 195,11 lei
detalii aici

Raspuns
Avand in vedere prevederile legislatiei in vigoare, putem considera ca pregatirea dobandita de salariat in cadrul programul de dezvoltare profesionala continua obligatorie pentru toti membrii ACCA imbraca forma unor stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca, respectiv de pregatire si dezvoltare a capacitatii profesionale a salariatului, evolutia profesionala viitoare a salariatului putand fi chiar influentata de obtinerea acestor certificari.

Formarea profesionala a adultilor poate imbraca forme cum ar fi cursuri organizate de furnizorii de formare profesionala, cursuri organizate de angajatori in cadrul unitatilor proprii, stagii de practica si specializare in unitati din tara sau din strainatate sau alte forme de pregatire profesionala prevazute de lege. In acest sens, formarea profesionala a adultilor este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 si cuprinde:

- formarea profesionala initiala – care asigura pregatirea necesara pentru dobandirea competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de munca;

- formarea profesionala continua– care este ulterioara formarii initiale si asigura adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, fie dobandirea de noi competente.

Formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua sunt organizate prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant, astfel cum este precizat la art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 129/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In temeiul art. 7 din acelasi act normativ, formarea profesionala a adultilor se organizeaza in mod distinct pe niveluri de pregatire, profesii, ocupatii, meserii si specialitati, tinandu-se seama de nevoile angajatorilor, de competentele de baza ale adultilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa si de posibilitatile lor de promovare sau de incadrare in munca, precum si de cerintele de pe piata muncii si aspiratiile adultilor.

Totodata si Codul muncii prin art. 188 precizeaza care sunt obiectivele formarii profesionale a salariatilor, si anume:

a) adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;
b) obtinerea unei calificari profesionale;
c) actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
d) reconversia profesionala determinata de restructurari socioeconomice;
e) dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;
f) prevenirea riscului somajului;
g) promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.

Societatile comerciale pot asadar efectua cheltuieli pentru formarea profesionala a salariatilor, cheltuieli care se deduc din impozitul pe profit. In contextul prezentat si doar in aceste conditii veti putea considera drept deductibile toate cheltuielile angajate pentru formarea si perfectionarea profesionala a personalului angajat.

Avand in vedere diferitele niveluri in cadrul certificarilor ACCA, intregul cost al unui programului cuprinde taxa de inscriere sau de inregistrare initiala, cotizatia anuala de student si taxele de examinare (pentru examenele din partea skills, knowledge si professional), la care se adauga cheltuielile cu materialele si manualele de studiu.

Din intrebarea dvs. reiese ca angajatul societatii este si student ACCA implicat in programul de dezvoltare profesionala continua obligatorie pentru toti membrii ACCA. Angajatii sunt inscrisi initial ca studenti, iar dupa terminarea examenelor ACCA, studentii devin automat afiliati ACCA.

Pentru a deveni membri asociati (Chartered Certified Accountant), afiliatii trebuie sa fi acumulat trei ani de experienta contabila relevanta si supervizata, pe care s-o poata dovedi. Odata ce si aceasta conditie este indeplinita, afiliatii devin membri asociati prin hotararea Consiliului ACCA, in continuare avand dreptul de a fi desemnati cu denumirea de Chartered Certified Accountant si putand utiliza initialele ACCA.

In acest context, societatea poate considera cheltuielile suportate drept cheltuieli cu formarea si perfectionarea profesionala a angajatilor, deductibile la calculul profitului impozabil in temeiul art. 21 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, iar la nivelul salariatilor drept venituri neimpozabile potrivit art. 55 alin. (4) lit. n) din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Implicatii fiscale privind plata taxei de examen ":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016