Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Import in baza unei facturi emise de furnizor din comunitate. Cum deducem TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: facturi, furnizor, tva, adaos comercial, import, tva in vama, declaratia vamala

Procedurile obligatorii efectuate in cazul importurilor de bunuri ridica probleme si cand vine vorba de achitarea si deducerea TVA-ului. Pornim astazi de la cazul unei societati romane A, inregistrate in scopuri de TVA in Romania, care plaseaza o comanda de bunuri unui furnizor B din Danemarca (inregistrat in scopuri de TVA in statul strain si neinregistrat in scopuri de TVA in Romania).


B emite factura pentru A. Bunurile sunt expediate fizic direct in Roamania, din afara Comunitatii (Asia) de catre C, care este furnizorul lui B. C emite factura pentru B. Intre A si C nu exista nicio relatie comerciala .

A declara in vama romana bunurile respective si prezinta factura emisa de B pentru intocmirea formalitatilor vamale de import. Se achita TVA in vama, de catre A .

Din perspective lui A, vom stabili daca deductibilitatea TVA achitat in vama este pusa in pericol  si daca e un punct negativ pentru A faptul ca bunurile nu vin din Comunitate (unde au fost comandate),  ci din afara Comunitatii de la un furnizor cu care nu are nicio relatie comerciala.

De asemenea, in ce priveste societatea B, vom stabili daca acesta ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, sa declare in vama romana el insusi bunurile respective si sa faca importul lor pe codul sau RO de TVA, dupa care sa le vanda lui A cu TVA 24%.

Chiar daca nu este o procedura des intalnita, situatia de fata nu aduce un risc fiscal suplimentar societatii A, fata de riscul uzual al oricarei tranzactii.
 
In esenta se poate efectua formalitati de import in baza unei facturi emise de un furnizor inregistrat intr-un stat membru. In mod implicit autoritatile vor incasa drepturi vamale mai mari decat daca importul s-ar fi efecuat direct de la societatea C. Presupunem ca B revinde marfurile cu un adaos comercial.
 
Dreptul de deducere al TVA platit in vama este conditionat de scopul importului si de detinerea declaratiei vamale coret intocmite. Daca bunurile sunt utilizate in activitati taxabile, consideram ca aveti dreptul de deducere al TVA conform art. 145 din Codul fiscal.
 
Societatea B din celalalt stat membru nu are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, pentru ca nu s-a prevazut acest fapt in directiva 112/2006 privind sistemul de TVA in Comunitate. Nici autoritatile romane nu au impus acest fapt, lasand insa posibilitatea, este un drept si nu o obligatie, pentru inregistrare, conform art. 153 alin. (3)-(5) din Codul fiscal.           

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Import in baza unei facturi emise de furnizor din comunitate. Cum deducem TVA-ul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016