Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitare TVA. Reglementari contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2010
Tags: tva, contabil

de Georgeta Serban Matei, 5 noiembrie 2010Intrebare:Societatea noastra se aprovizioneaza cu materii prime din Asia. Cand ajung bunurile la societate si are loc receptia, se constata ca unele nu ...

de Georgeta Serban Matei , 5 noiembrie 2010

Intrebare:


Societatea noastra se aprovizioneaza cu materii prime din Asia. Cand ajung bunurile la societate si are loc receptia, se constata ca unele nu corespund din punct de vedere calitativ. Societatea noastra emite Debit note (in urma negocierilor cu Furnizorul)  si achita mai putin Furnizorului.


Este corecta emiterea acestui document din punct de vedere al legislatiei Romanesti . Care sunt conditiile?


Este corecta contabilizarea Debit-note 401=609 ?

Ce obligatii are firma din punct de vedere al TVA?
In cazul in care trebuie sa ajusteze sumele deduse initial , este corecta inregistrarea 635=4426? In acest caz este deductibila cheltuiala ?

Completare:


In intrebare mentionam faptul ca societatea noastra emite Debit note (nu primim Credit Note) . Este acceptata aceasta varianta ?


Raspuns:


Inregistrarea reducerilor acordate de catre furnizor ulterior  livrarii de bunuri efectuata prin formula contabila prezentata de dvs. este corecta:

401 ,,Furnizori,,   = 609 "Reduceri comerciale primite".

Asa cum cunoasteti si dvs. aceasta inregistrare se efectueaza incepand cu data de 1 ianuarie 2010, fiind reglementata prin O.M.F.P. nr.  3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene publicat in M.Of. nr.  766 bis  din 10 noiembrie 2009. Aceasta noua reglementare se regaseste la punctul 51 alineatul 4 in care se legifereaza ca ,,Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.,,


Documentul ,,credit – note ,, este acceptat de  legislatia contabila si fiscala din Romania, fiind un document inlocuitor al facturii de stornare care se utilizeaza pe teritoriul Romaniei.


Pentru conversia in lei a bazei  de impozitare a TVA aferente reducerii comerciale acordate de furnizor trebuie sa utilizati acelasi curs valutar in vigoare la data vamuirii marfurilor importate din Asia.  Cursul valutar pentru inregistrarea contabila a reducerii comerciale se preia din declaratia vamala de import.   


Avand in vedere ca reducerea  bazei de impozitare a TVA se refera la o operatiune de import pentru care suma TVA s-a achitat in vama in baza declaratiei vamale de import, firma dvs. nu trebuie sa efectueze inregistrarea contabila 635=4426 deoarece nu este in posesia unui document emis de catre autoritatile vamale pentru  corectarea  bazei de impozitare a TVA in vama.  Pentru a efectua ajustarea, firma dvs. ar trebui sa se adreseze organului vamal in vederea corectarii bazei de impozitare a TVA stabilita initial la data vamuirii bunurilor. Prin articolul 139 alineatul  (1) din Codul fiscal se reglementeaza modul de determinare al bazei  de impozitare a TVA  pentru importul de bunuri. Astfel, baza de impozitare este  valoarea in vama a bunurilor la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, , dar si pe teritoriul  Romaniei.  In baza prevederilor articolului  58 alin. (1) din Codul vamal, valoarea in vama se declara de catre importator, care este obligat sa depuna la biroul vamal o declaratie pentru valoarea in vama, insotita de facturi sau de alte documente de plata a marfii si a cheltuielilor pe parcurs extern, aferente acesteia.


Deci, pentru a inregistra  reducerea  bazei de impozitare a TVA, , firma dvs. in calitate de importator ar trebui sa se adreseze organului vamal pentru corectarea valorii TVA in vama in functie de valoarea facturii furnizorului corectata cu valoarea notei de credit primite.    In practica, aceasta procedura nu este aplicabila, dar nici recomandabila.  Valoarea in vama poate fi corectata doar de catre organul vamal ulterior vamuirii numai daca exista suspiciuni legate de declararea incorecta a bazei de impozitare. Urmare corectarii, organul vamal intocmeste un certificat constatator de modificare a valorii TVA in vama ca document justificativ.


In concluzie, spre deosebire de tratamentul fiscal al ajustarii bazei de impozitare a TVA aferenta unei achizitii intracomunitare de bunuri, in ceea ce priveste importul astfel de ajustari a bazei de impozitare nu trebuie efectuate. Aduc drept argument prevederile punctului  21^1 alineatul    (2) din normele metodologice de aplicare ale articolului 139 conform carora baza de impozitare pentru importul de bunuri nu se ajusteaza in cazul modificarii ulterioare a elementelor care au stat la baza determinarii valorii in vama a bunurilor, ca urmare a unor evenimente prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) - d) din Codul fiscal, cu exceptia situatiilor in care aceste modificari sunt cuprinse intr-un document pentru regularizarea situatiei emis de organele vamale.


Situatia prezentata de dvs. cu privire la acordarea de reduceri de pret se incadreaza in prevederile art. 137 alin. (3) lit. a) din care rezulta faptul ca baza de impozitare nu cuprinde rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei.


In concluzie, pentru situatia prezentata nu trebuie sa efectuati corectati suma TVA  pentru care ati exercitat dreptul de deducere a  TVA, motiv pentru care nota de credit nu se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 deoarece nu are loc o reducere a bazei de impozitare a TVA in vama. Astfel, nota de credit primita de la furnizorul extern se inregistreaza doar d.p.d.v. contabila, fara a afecta evidenta si raportarea fiscala.


Completare:


Faptul ca firma pe care o reprezentati are calitatea de cumparator a bunurilor m-a indus in eroare si am considerat ca prin intrebarea formulata faceti referire la  tratamentul contabil si fiscal al documentului ,,credit note,,  emis de catre furnizor. 


Pentru diminuarea sumei datorate, furnizorul nu emite documentul  ,,debit-note,,, ci documentul ,,credit –note,,.


Firma dvs.  poate emite un document ,,debit-note,, numai daca efectueaza servicii de remediere, cu plata,  a  bunurilor defecte pentru a le aduce la starea de conformitate stabilita prin contract.   O astfel de operatiune se incadreaza in categoria prestarilor de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal conform careia serviciile sunt impozabile de catre beneficiar. Astfel, documentul ,,debit-note,, este similar unei facturi de prestari de servicii care, prin natura lor,  nu fac parte din obiectul de activitate al firmei dvs., dar sunt  efectuate in mod intamplator pentru continuarea desfasurarii activitatii de baza. Un astfel de document este admis de legislatia fiscala din Romania daca, la emiterea acestuia, sunt inserate toate informatiile obligatorii impuse la articolul 155 alin. 5 necesare pentru identificarea operatiunii economice. Aduc drept argument prevederile 155 ,,Factura,, alineatul  (11) conform caruia ,,Romania va accepta documentele sau mesajele pe suport hartie ori in forma electronica drept facturi, daca acestea indeplinesc conditiile prevazute de prezentul articol.,,


Pentru aceste servicii prestate,  neimpozabile in Romania,  aveti  urmatoarele obligatii fiscale, prezentate sintetic, dupa cum urmeaza: 


-    sa emiteti  factura in valuta,  la data prestarii serviciului, completata  cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;


-    sa nu colectati T.V.A.;


-    sa inscrieti   pe factura mentiunea ,,neimpozabil in Romania,, conform obligatiei de la  articolul 155, alineatul 5,   litera k); 


-    sa inregistrati factura in jurnalul pentru vanzari;


-    sa inregistrati  factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;


-    sa raportati  operatiunea la randul 3 din decontul de TVA, dar fara raportarea acesteia la randul 3.1 denumit ,,Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza  de scutire in statul membru in care taxa este datorata ,,;


-    sa nu raportati  operatiunea in declaratia cod 390, cu simbolul P deoarece beneficiar al serviciilor este o persoana impozabila stabilita intr-un stat tert.


Chiar daca serviciul prestat se incadreaza la operatiuni neimpozabile in Romania, pentru acest gen de  operatiuni firma dvs. are  dreptul de deducere a T.V.A. aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea acestei activitati economice. Acest fapt rezulta  din prevederile  art.  145, alin. (2), lit. (b) ,,Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

…… b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;,,

Daca o  astfel de operatiune are loc, valoarea acesteia se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula 411 = 704 sau 461 = 758, fara a fi inregistrata prin formula contabila 401=609. Asa cum se poate constata, documentul ,,debit-note,, astfel emis nu afecteaza dreptul de deducere a TVA exercitat initial la momentul receptiei materiilor prime. Valoarea creantei stabilita de firma dvs. prin documentul ,,debit-note,,  poate fi compensata cu datoria stabilita de furnizor prin factura emisa la livrarea materiilor prime.


In situatia in care nu are loc o prestare de servicii asupra materiilor prime cu defecte de calitate, in baza mentiunii prin care ati revenit la intrebarea initiala, consider ca, sub rezerva respectarii unor conditii, firma dvs. nu poate emite documentul ,,credit-note,, in numele furnizorului, dar nici documentul ,,debit-note,,.  In conditiile in care documentul ,,credit-note,, este echivalent cu o factura de stornare partiala a facturii initiale , consider ca acesta  nu se incadreaza in  prevederile reglementate prin:


  • articolul 155 alineatul  (8) litera b) prin care ,,se pot emite facturi de catre cumparator sau client in numele si in contul furnizorului/prestatorului;,,  
  • punctul  72 alineatul  (8) din normele metodologice de aplicare ale  art. 155 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal conform caruia  factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu in numele furnizorului sau prestatorului sau. Un astfel de document, indiferent de faptul ca se denumeste ,,factura,, sau ,,nota de credit,, poate fi emis de catre cumparator numai daca sunt respectate urmatoarele conditii cumulative:
1. partile incheie un acord prin care se prevede aceasta procedura de facturare;
2. exista o procedura scrisa de acceptare a facturii;
3. furnizorul  este stabilit in Comunitate;
4. cumparatorul este  inregistrat in Romania in baza prevederilor  art. 153 din Codul fiscal;
5. atat furnizorul   cat si cumparatorul notifica organului fiscal competent, prin scrisoare recomandata, aplicarea acestei proceduri de facturare, cu cel putin o luna calendaristica inainte de a o initia, si anexeaza la notificare acordul si procedura de acceptare mentionate la punctul 1 si 2;
6. factura emisa in numele si in contul furnizorului este trimisa furnizorului;
7. factura cuprinde elementele prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Asa cum se poate constata, deoarece furnizorul nu este stabilit in Comunitate, consider ca legislatia fiscala in vigoare nu va permite emiterea in numele furnizorului a documentului ,,credit – note,,.


In concluzie, similar raspunsului formulat anterior, daca documentul ,,credit – note,, este emis de catre furnizor, firma dvs. nu trebuie sa corecteze suma TVA  pentru care s-a  exercitat dreptul de deducere a TVA in baza declaratiei vamale de import. In situatia in care valoarea bunurilor defecte este semnificativa pentru firma dvs., aveti posibilitatea sa va adresati aceluiasi birou vamal care a efectuat vamuirea in vederea corectarii bazei de impozitare a TVA stabilita initial in vama.  Daca in baza documentelor prezentate, biroul vamal  accepta modificarea, intocmeste un act constatator pentru diminuarea bazei de impozitare a TVA. Valorile inscrise in acest document trebuie evidentiate in  jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si raportate in mod corespunzator prin decontul de TVA cod 300.


In situatia in care  corectia in baza documentului ,,credit – note,, emis de catre furnizor, are loc doar intre furnizor si firma dvs. in calitate de cumparator , nu este afectata baza de impozitare a TVA in vama, motiv pentru care modificarea nu se inregistreaza in evidenta fiscala si nu se raporteaza prin decontul de TVA.  

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitare TVA. Reglementari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016