Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitarea veniturilor pe dividende distribuite persoanelor juridice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2010
Tags: impozitul pe dividende

Va reamintim reaminteste contribuabililor principalele obligatii pe care le au privind retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende.Retinerea, declararea si plata impozitului pe dividendeO ...

 

Va reamintim  reaminteste contribuabililor principalele obligatii pe care le au privind retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende.

Retinerea, declararea si plata impozitului pe dividende

O persoana juridica romana care distribuie/plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende, catre bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se distribuie/plateste dividendul.

Cota de impozit este de 16% si se aplica asupra dividendului brut distribuit/platit persoanei juridice romane. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Se plateste impozit pe dividende pentru sumele distribuite/platite fondurilor deschise de investitii, incadrate astfel, potrivit reglementarilor privind piata de capital.

Exceptii de la plata impozitului pe dividende

Nu se calculeaza, retine si plateste impozit pe dividende, in cazul dividendelor distribuite:
- unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de 2 ani consecutivi, impliniti la data platii acestora, inclusiv;
Atentie! Dupa data de 1 ianuarie 2007, chiar daca dividendele sunt distribuite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare anului 2007, in masura in care beneficiarul indeplineste conditiile prevazute mai sus, nu se datoreaza impozit pe dividende.
- fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat;
- organelor administratiei publice care exercita, prin lege, drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului la acele persoane juridice romane.

Nu sunt considerate dividende, sumele primite sub forma de:
- distribuiri de titluri de participare suplimentare, care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare ale oricarui participant la persoana juridica, efectuate in legatura cu o operatiune de majorare a capitalului social al unei persoane juridice.
- distribuiri in legatura cu dobandirea/rascumpararea de catre o societate comerciala, de actiuni proprii, ce nu modifica pentru participantii la persoana juridica respectiva procentul de detinere a titlurilor de participare;
- distribuiri in bani sau in natura efectuate cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti.

Baza legala: art. 36 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/2003; Hotararea Guvernului nr. 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitarea veniturilor pe dividende distribuite persoanelor juridice ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016