Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul pe dividende. Cine il plateste, ce declaratii trebuie depuse si studii de caz utile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Aug. 2023
Impozitul pe dividende. Cand trebuie declarat si cand trebuie platit?
Tags: impozitul pe dividende, cota impozit

In acest articol vom discuta despre impozitul pe dividende. Vom vedea cine il plateste, ce declaratii trebuie sa depuna aceste persoane, dar si cateva studii de caz utile, explicate de specialistii nostri.

 

Ce inseamna dividende?


Dividendele fac parte din profitul unei firme. La finalul fiecarui exercitiu financiar dividendele pot reveni actionarilor, in functie de actiunile pe care le au in cadrul companiei.

ACEST Memorator va ofera o sinteza unica a tuturor taxelor si impozitelor care se aplica in Romania in 2023, detalii AICI<<

Dividendele pot fi de doua feluri:

-dividende platite in bani si

-dividende platite in actiuni.

Ce este si cand se plateste impozitul pe dividende?

Impozitul pe dividende este acel impozit care trebuie platit si declarat de persoanele juridice care platesc dividende catre alte persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

Cine are obligatia de a plati impozit pe dividende?

O persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende rettinut catre bugetul de stat.

Care este impozitul pe dividende in 2023?

Incepand cu 1 ianuarie 2023, conform OG 16/2022, impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane.

Aceste prevederile nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: 

• persoana juridica beneficiara a dividendelor:

- detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
- este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate in nume colectiv», «societate in comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
- plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit; 

• persoana juridica care plateste dividendele:

- este constituita ca o «societate pe actiuni», «societate in comandita pe actiuni», «societate cu raspundere limitata», «societate in nume colectiv», «societate in comandita simpla» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;

- plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit. Prevederile mentionate se aplica si dividendelor distribuite/platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative.

Ce declaratie se depune pentru declararea si plata impozitului pe dividende?

Pentru declararea si plata impozitului pe dividende se depune la ANAF Formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat“.

Pentru a descarca Soft A, click AICI>>

Pentru a descarca soft J, click AICI>>

Cum se calculeaza impozitul pe dividende?

Sa presupunem ca avem dividende brute in suma de 10.000 lei.

Vom face urmatorul calcul ca sa aflam ce impozit datoram statului, dar si care sunt dividendele nete:

Suma bruta distribuita: 10 000 lei

Impozit de retinut 8% 10 000 lei = 800 lei  sau 0,08 10 000 lei = 800 lei

Suma neta: 10 000 lei – 800 lei = 9 200 lei
 

In continuare vom prezenta cateva spete utile cu privire la impozitul pe dividende.

Speta 1. Regularizare impozit dividende platit in plus, declaratii

Va rog sa imi spuneti cum se poate face regularizarea impozitului pe dividende platit pentru bilantul interimar de la trimestrul 3 daca la sfarsitul anului am inregistrat un profit mai mic. Ce declaratii rectificative trebuie sa facem pentru a regla conturile?

Raspuns: 

Potrivit prevederilor de la art. 170 ind. 1 din Codul de procedura fiscala, in cazul in care din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta sume de restituit de la buget, platitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declaratie de regularizare/cerere de restituire, dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor platite sau dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite neplatite, pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 sau 168, dupa caz.
Procedura de aplicare a prezentului articol se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
ACEST Memorator va ofera o sinteza unica a tuturor taxelor si impozitelor care se aplica in Romania in 2023, detalii AICI<<

Prin urmare, in vederea restituirii sumelor reprezentand impozit pe dividende platit in plus, societatea trebuie sa depuna o declaratie de regularizare/cerere de restituire, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, deci in anul 2023.

Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului este prevazuta in Ordinul ANAF 765/2022.
Din aceasta procedura rezulta ca se depune:
- declaratie rectificativa in care se evidentiaza suma reprezentand impozit pe dividende rezultata ca fiind platita in plus ca urmare a regularizarii anuale a dividendelor, dupa restituirea de catre asociati/actionari a dividendelor.
- ulterior se va depune la organul fiscal Declaratia de regularizare/Cererea de restituire a impozitului pe dividende

Restituirea sumelor achitate in plus se va efectua prin decontare bancara, dar numai dupa efectuarea compensarii eventualelor obligatii datorate bugetului de stat.

Speta 2. Dividende platite unei persoane juridice romana, impozit dividende

O societate juridica romana A, detine parti sociale in capitalul altei societati juridice romane B in cota de 0.10% incepand cu anul 2020. Societatea A primeste venituri din dividende de la societatea B in cursul anului 2022. Societatea A momentan este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. Pentru calculul impozitului pe veniturile microintreprinderilor, aceste venituri din dividende nu intra in baza impozabila. Ipoteza 1: Daca societatea A ramane platitoare de impozit pe microintreprindere si societatea B este platitoare de impozit pe profit, iar cota detinuta este sub 10%, cine are obligatia retinerii si platii impozitului pe dividende in cota de 8%? Ambele societati sau doar societatea B, care plateste dividendele? Ipoteza 2: In conditiile in care societatea A devine platitoare de impozit pe profit, aceste venituri se iau in calculul impozitului pe profit? Cine are obligatia calcularii retinerii si platii impozitului pe dividende, in conditiile in care detinerea este de sub 10%, dar ambele societati sunt platitoare de impozit pe profit? 


Raspuns: 

Potrivit prevederilor de la art. 43 (1) din Codul fiscal, o persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana juridica romana are obligatia sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende retinut catre bugetul de stat, astfel cum se prevede in prezentul articol.
Potrivit prevederilor de la alin. (4), prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca, la data platii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a)persoana juridica beneficiara a dividendelor:
(i)detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv;
(ii)este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(iii)plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
b)persoana juridica care plateste dividendele:
ACEST Memorator va ofera o sinteza unica a tuturor taxelor si impozitelor care se aplica in Romania in 2023, detalii AICI<<
(i)este constituita ca o societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in nume colectiv, societate in comandita simpla sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenta legislatiei romane;
(ii)plateste, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

Legiuitorul a explicat sintagma orice alt impozit care inlocuieste impozitul pe profit in nota de fundamentare a ordonantei 16/2022 astfel: Regimul de scutire a dividendelor platite intre persoane juridice romane se aplica si persoanelor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, intrucat acest impozit este considerat, potrivit legislatiei nationale, un impozit care substituie impozitul pe profit.
Asadar, scutirea se aplica si in situatia in care societatea este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor daca celelalte conditii sunt indeplinite.
Cu privire la ipoteza nr. 1: Impozitul se plateste de catre societatea B , daca nu este respectata conditia de la lit. i) -detine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice romane care plateste dividendele

Ipoteza 2:
Dupa cum am mentionat o singura societate, respectiv cea care plateste dividendul retine impozitul pe dividende.
Daca societatea A este platitoare de impozit pe profit, veniturl din dividende nu se impoziteaza conform prevederilor de la art. 23 alin. 1 lit. a), din Codul fiscal,dispozitii care prevad ca la calculul rezultatului fiscal, urmatoarele venituri sunt neimpozabile:
a)dividendele primite de la o persoana juridica romana;

ACEST Memorator va ofera o sinteza unica a tuturor taxelor si impozitelor care se aplica in Romania in 2023, detalii AICI<<

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozitul pe dividende. Cine il plateste, ce declaratii trebuie depuse si studii de caz utile":
Rating:

Nota: 4.44 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016