Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impunerea la norma de venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: og 44/2008, norma de venit, contribuabili, activitati independente, registrul comertului

Autoritatile informeaza ca, potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, contribuabilii persoane fizice care doresc sa desfasoare activitati economice independente au obligatia sa se prezinte la Oficiul Registrului Comertului, pentru autorizarea acestor activitati.


Autorizarea se face in una din cele trei forme: persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, respectiv intreprinderi individuale. Contribuabilii care realizeaza venituri comerciale din:fapte de comert, prestari de servicii, practicarea unei meserii, au posibilitatea sa determine venitul net anual pe baza normelor de venit .

Optiunea de a determina venitul net pe baza normei de venit se exercita prin completarea si depunerea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat" la unitatea fiscala in a carei raza teritoriala contribuabilul are domiciliul, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Dupa completarea formularului 220 si marcarea/bifarea optiunii pentru impunerea veniturilor realizate la norma de venit, unitatea fiscala teritoriala va emite formularul 260 "Decizie de impunere pentru plati anticipate", cu titlu de impozit, in care sunt stabilite platile anticipate pentru fiecare trimestru din anul in care se realizeaza aceste venituri, plata efectuandu-se in patru rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Contribuabilii impusi la norma de venit care au desfasurat activitate tot anul anterior nu depun "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", cod 200.

Exceptie! Contribuabilii care au inceput activitatea la sfarsitul anului anterior si au depus formularul 220 in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, au obligatia sa depuna formularul 200 la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate independenta, care genereaza venituri comerciale, pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se corecteaza astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.

Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

Normele de venit se stabilesc de catre directiile generale ale finantelor publice judetene pe baza Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit prevazut in Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2875/2011 si se publica anual in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.

Norma de venit pentru fiecare activitate independenta desfasurata de contribuabil care genereaza venit comercial nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, norma de venit se stabileste pentru fiecare membru asociat.

In situatia in care venitul net se determina pe baza de norme de venit, contribuabilii nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatea respectiva.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impunerea la norma de venit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016