Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce conditii este despagubirea operatiune impozabila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iun. 2008
Tags: tva, operatiune impozabila, plata justei despagubiri, scutire fara drept de deducere a tva, regim normal de taxare

? Din punct de vedere civil: Conform definitiei preluate din Dictionarul explicativ al limbii romane, despagubirea reprezinta o suma platita unei persoane pentru compensarea unei pagube sau ...

● Din punct de vedere civil:
Conform definitiei preluate din Dictionarul explicativ al limbii romane, despagubirea reprezinta o suma platita unei persoane pentru compensarea unei pagube sau pentru repararea unui prejudiciu.

● Din punct de vedere fiscal:
Despagubirea poate fi considerata operatiune impozabila doar in situatia trecerii unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile in domeniul public.

Despagubirea reprezinta plata de catre o institutie de stat a contravalorii bunurilor preluate in patrimoniul public. In fapt, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri reglementata prin art. 128 alin. (3) litera c): "trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, in conditiile prevazute de legislatia referitoare la proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in schimbul unei despagubiri“.

Despre proprietatea publica Proprietatea publica si regimul juridic al acesteia sunt reglementate prin Legea nr. 213 din 17 noiembrie 1998, care, printre altele, face trimitere si la art. 135 alin. (4) din Constitutie:

"Bogatiile de orice natura ale subsolului, caile de comunicatie, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil si acelea ce pot fi folosite in interes public, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice“.

Una din modalitatile de dobandire a dreptului de proprietate publica, reglementata prin articolul 7 din Legea nr. 213, se realizeaza prin "expropriere pentru cauza de utilitate publica“.

Pentru o firma inregistrata in scopuri de TVA, exproprierea se incadreaza la operatiuni impozabile, deoarece indeplineste cumulativ cele patru conditii impuse prin art. 126:

1) este o livrare de bunuri efectuata cu plata;

2) locul de livrare a bunurilor este in Romania;

3) livrarea bunurilor este realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;

4) livrarea bunurilor rezulta din activitatea economica defasurata.

Despagubirea – rezultat al exproprierii de bunuri
Deoarece este operatiune impozabila TVA si se incadreaza la livrare de bunuri, firma expropriata trebuie sa emita factura pentru despagubirea primita.

In cazul bunurilor imobile, indiferent de faptul ca sunt expropriate sau vandute pur si simplu, momentul generator al taxei intervine la data la care sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator, deci factura trebuie emisa cel mai tarziu pana in data de 15 a lunii urmatoare confirmarii transferului acestui drept. Factura se emite in mod obisnuit prin completarea tuturor informatiilor necesare pentru identificarea operatiunii, asa cum se impune prin art. 155 alin. (5).

Regimuri de taxare aplicabile
Chiar daca suma platita catre persoana expropriata drept contravaloarea bunului expropriat este denumita "despagubire“, livrarea bunurilor are loc prin respectarea regimului de taxare aplicabil livrarilor bunuri catre diversi cumparatori, altii decat institutiile statului.

Astfel, se aplica:

● regimul de scutire fara drept de deducere a TVA pentru bunurile care se incadreaza in prevederile art. 141 alin. (2), lit. f), respectiv: 

            – constructiile vechi si terenurile pe care acestea sunt construite;

            – orice alte terenuri, altele decat cele construibile.

Scutirea se aplica optional, sub rezerva depunerii notificarii de taxare la organul fiscal competent.

● regimul normal de taxare pentru:

            – constructiile noi si terenurile pe care acestea sunt construite;

            – terenurile construibile;

            – orice alte bunuri mobile si imobile.

Atentie!
Operatiunea de primire a despagubirii pentru transferul bunurilor din patrimoniul firmelor in patrimoniul public nu trebuie confundata cu operatiunea de primire a despagubirii de la societatile de asigurare.

Cum delimitam despagubirile din punctul de vedere al TVA? Utilizand criteriul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor, astfel:

Despagubirea primita de la firmele
de asigurare

Despagubirea primita de la institutiile
statului

Conform circularei nr. 50.446 din 14 februarie 2008 a M.E.F., despagubirea primita de la societatile de asigurare reprezinta operatiuni "la intrare“, motiv pentru care nu se colecteaza TVA.
Fara a avea confirmarea unei "circulare“, sunt indreptatita sa consider despagubirea pentru expropriere drept operatiune "la iesire“, motiv pentru care se colecteaza TVA.
De ce?
Deoarece incasarea sumelor nu implica un transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor in cauza.
De ce?
Deoarece incasarea sumelor implica un transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor in cauza.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In ce conditii este despagubirea operatiune impozabila?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016