Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce mod efectuam deducerea TVA in cazul stocului de marfa nevandabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: deducere tva, ajustarea taxei deductibile, decont taxa, bunuri mobile corporale

Nenumarate controverse apar in ceea ce priveste deductibilitatea TVA in cazul stocurilor care nu s-au vandut, fie ca vorbim de marfa degradata sau de produse care nu mai pot fi vandute din restrictii impuse de conditia societatii.



Vom folosi astfel un studiu de caz pentru a prezenta aceste informatii si vom analiza situatia unei societati comerciale cu activitatea sistata pana in septembrie 2013 si scoasa din evidenta platitorilor de TVA. Asociatul doreste sa lichideze societatea, insa mai exista un stoc de marfa nevandabila (deteriorata). Avand in vedere ca pentru acest stoc, la momentul cumpararii, societatea a dedus TVA (deoarece atunci era inregistrata in evidenta platitorilor de TVA), vom stabili daca in prezent se va efectua corectia si daca se va colecta TVA. Vom vedea, totodata, si care sunt obligatiile fiscale si de declarare la care este supusa societatea.

Solutie:

La momentul la care societa tea a devenit neplatitoare de TVA, potrivit prevederilor art. 148 din Codul fiscal , se ajusteaza TVA deductibila aferenta serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocuri lor si activelor corporale fixe, altele dec at cele care sunt considerate bunuri de capital.

In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in cazul in care persoana impozabi la isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere.

Ajustarea taxei deductibile se efectueaza numai in situa tia in care nu are loc o livrare/prestare catre sine efectuata de persoana impozabila. In cazul in care persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 152 alin. (7) din Codul fiscal , se a plica ajustarile de taxa prevazute la pct.
61 si 62.

Potrivit pct. 61 alin (6) din Norme le de aplicare a Codului fiscal, persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 in vederea aplicar ii regimului special de scutire, conform art. 152 alin. (7) din Codul fiscal, are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, in momentul trecerii la regimul de scutire, activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate in curs de executie, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire.

Ajustarea taxei deductibile pentru bunurile mobile corporale, se realizeaza potrivit prevederilor art. 128 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, fiind asimilata unei livrari. Ajustarile de taxa se efectueaza in functie de cota de taxa in vigoare la data achizitiei bunurilor mobile corporale. Valoarea rezultata ca urmare a efectuarii ajustarilor de taxa se evidentiaza in ultimul decont de taxa depus conform art. 152 alin. (7) din Codul fiscal.

In cazul in care persoana impozabila nu a evidentiat corect sau nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute organele de inspectie fiscala vor stabili valoarea corecta a ajustarilor de taxa si, dupa caz, vor solicita plata sau vor dispune restituirea taxei rezultate ca urmare a ajustarii.

In cazul persoanelor impozabile care figureaza in lista contribuabililor inactivi conform art. 11 din Codul fiscal , precum si al persoanelor in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata de catre organele fiscale competente, se considera ca activele corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal , care nu sunt amortizate integral, sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activitati fara drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei pentru valoarea ramasa neamortizata.

Ajustarea reprezinta in aceasta situa tie anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse ini tial. Inregistrare contabila:
                    635                          =                       4426
"Cheltuieli cu alte impozite si taxe "          "TVA deductibila"

Ajustarea trebuia reflectata in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile.

Concluzie! Pentru bunurile de natura mijloacelor fixe, serviciilor neconsumate, stocurilor existente la data suspendarii activitatii, pentru care s-a exercitat dreptul de deducere al TVA, trebuia facuta ajustarea TVA in favoarea bugetului de stat si evidentiata in ultimul decont de TVA depus, anterior scoaterii din evidenta ca platitor de TVA.

In situatia actuala, nefiind platitoare de TVA, societatea nu depune decont de TVA. Daca s-ar relua activitatea si societatea s -ar reinregistra ca platitor de TVA, se poate face ajustarea TVA in favoarea societatii prin operatiunea inversa, la momentul reluarii activitatii. Totodata, ar trebui efectuata ajustarea de TVA in favoarea statului de la momentul incetarii activitatii, calculate (si platite) accesoriile aferente perioadei (dobanzi si penalitati).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In ce mod efectuam deducerea TVA in cazul stocului de marfa nevandabila":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016