Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inchiriere teren catre societate straina. Care va fi regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: tva, inchiriere teren, factura, concesionarea, leasingul de bunuri teren, parcare, taxarea inversa

In ce priveste inchiererea, concesionarea si alte proceduri similare, luam ca exemplu o societate comerciala platitoare de TVA, inregistrata in Romania, care inchiriaza un teren pentru o societate platitoare de TVA din Germania (parcare autocamioane).


Se va vedea astfel daca societatea romana va factura contravaloarea chiriei cu TVA, daca se aplica taxarea inversa si daca este scutita cu sau fara drept de deducere.

Inchirierea terenurilor este operatiune taxabila in ceea ce priveste TVA- conform art. 141 alin.2 lit e din Codul fiscal - exceptia de la pct.2, prevedere legala care o redam mai jos:

"(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada. Fac exceptie urmatoarele operatiuni:

1. operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
2. inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;
3. inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;
4. inchirierea seifurilor;"


Conform art. 133 alin.4 lit.a din Codul fiscal, si alin. 14 pct 2 - lit. r din normele metodologice de aplicare a codului fiscal, in cazul serviciilor legate de bunuri immobile, locul prestarii este dat de locul unde este situat bunul imobil.

"2) Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum:
r) punerea la dispozitie de spatii de parcare;


Coroborand art. 141 alin. 2 lit epct 2 si art. 133 alin. 4 lit.a, alin. 14 pct 2 - lit. r din normele metodologice de aplicare a codului fiscal, tragem concluzia ca operatiunea de inchiriere a terenului destinat parcarii este operatiune taxabila in Romania, motiv pentru care veti emite o factura cu TVA de 24% catre firma din Germania.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inchiriere teren catre societate straina. Care va fi regimul TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016