Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Indemnizatiile administratorilor. Impozit si contributii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mai. 2011

Care sunt contributiile si impozitele datorate de catre administratorii unui SRL care isi exercita aceasta activitate in baza unui contract de administrator incheiat pe baza Legii nr. 31, legea ...

Care sunt contributiile si impozitele datorate de catre administratorii unui SRL care isi exercita aceasta activitate in baza unui contract de administrator incheiat pe baza Legii nr. 31, legea societatilor comerciale?

Raspuns:
Contributiile datorate de administrator sunt prevazute in Codul fiscal si in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

1. Contributia de asigurari sociale

Potrivit  art. 29616 alin. (5) lit. c) coroborat cu art. 2964 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, platitorul de venit nu are obligatia de a retine si vira contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat asupra indemnizatiei administratorilor.

Plata contributiei la asigurarile sociale este in sarcina administratorului potrivit prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV din aceasta lege, administratorii care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sunt obligati sa se asigure in sistemul public de pensii pe baza declaratiei individuale de asigurare.

Venitul lunar asigurat pentru aceste persoane este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut, potrivit art. 11 alin. (3).

In consecinta, obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale este in sarcina administratorului si nu a persoanei juridice.

2. Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale

In temeiul art. 29616 alin. (5) lit c) coroborat cu art. 2964 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, platitorul de venit nu are obligatia de a retine si vira contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale asupra indemnizatiei administratorilor.

3. Contributia pentru concedii si indemnizatii

Conform art. 29616 alin (3) lit. (b) din Codul fiscal , indemnizatiile primite de administratori nu sunt exceptate de la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. In consecinta, asupra acestor sume se va calcula contributia pentru concedii si indemnizatii de catre platitorul de astfel de venituri.

4. Contributia de asigurari sociale de sanatate

Baza lunara de calcul in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariati si de cei asimilati, inclusiv indemnizatiile acordate admnistratorilor. In cazul acestei contributii nu avem exceptii in ceea ce priveste aceste indemnizatii.

Asadar, baza lunara de calcul o reprezinta castigul brut realizat constand in indemnizatia bruta cuvenita si platita administratorului.
Indemnizatia bruta cuvenita si platita administratorului intra in baza de calcul a contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate datorata de entitatea care o plateste. 

5. Impozit 

Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
 
Potrivit art. 55 alin. (2) lit. j) din Codul fiscal , regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiei administratorilor, precum si sumei din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor, considerate venituri asimilate salariilor.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Indemnizatiile administratorilor. Impozit si contributii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016