Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inflatia anuala a crescut luna trecuta semnificativ fata de luna precedenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: inflatia, preturile, consum, statistica, produsele alimentare, cresteri de pret

Potrivit unor date recente facute publice de Institutul National de Statistica, inflatia anuala a fost de 1,2% in luna mai, in crestere semnificativa de la 0,65% in luna precedenta, iar inflatia lunara a ajuns la 0,5%.



In comunicatul emis de INS si citat de Agerpres se precizeaza ca preturile de consum in luna mai 2015 comparativ cu luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%, masurate prin IPC si cu 1,3%, masurate prin IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum).

Astfel, in luna mai 2015, fata de aceeasi luna a anului trecut, cel mai mult au crescut tarifele la servicii, cu 2,07%, urmate de preturile marfurilor alimentare, cu 1,2%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%.

Potrivit Agerpres, preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5% in luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), cresterea a fost de 0,6%.

Aceeasi sursa informeaza ca cea mai mare crestere s-a inregistrat in cazul preturilor pentru marfurile alimentare, cu 0,75%. Marfurile nealimentare au avut preturi mai mari cu 0,32% iar tarifele la servicii au urcat cu 0,31%.

Astfel, preturile legumelor si fructelor au crescut cel mai mult in mai 2015, comparativ cu luna anterioara, in timp ce carnea si produsele din carne, pestele, lactatele si ouale au tras in jos inflatia in cea de-a cincea luna din acest an, potrivit datelor Institutului National de Statistica /INS/.

De asemenea, in mai fata de aprilie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 13,06% si fructele proaspete, cu 13,04%. Sursa amintita precizeaza ca, in cazul marfurilor nealimentare, cele mai mari cresteri de pret au consemnat confectiile, care s-au scumpit cu 0,18%, iar la servicii cele mai importante cresteri de tarife au fost consemnate in segmentul Posta si telecomunicatii, cu un plus de 0,5%.

Comisia Nationala de Prognoza /CNP/ a revizuit in scadere la 0,7% estimarile privind inflatia anuala in 2015, de la 2,6% cat anunta in februarie anul acesta, scrie Agerpres, in timp ce rata medie este estimata la 0,2%, fata de 1,3% anterior.

Prognoza de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru finalul acestui an a fost revizuita in jos cu 1,9 puncte procentuale, de la 2,1%, cat estima in februarie, la 0,2%.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inflatia anuala a crescut luna trecuta semnificativ fata de luna precedenta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016