Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Influenta reducerii TVA asupra inflatiei si alimentelor in Raportul anual emis de Consiliul Fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 10 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: raport anual consiliul fiscal, tva alimente, rata inflatiei, cosul de consum

Rata anuala a inflatiei inregistrata la finalul anului 2015 s-a situat in afara intervalului de variatie tintit (1,5% - 3,5%), ajungand la un nivel de -0,9%, semnificativ inferior celui considerat la fundamentarea SFB 2015 - 2017, respectiv 2,9%, principalul factor care a condus la aceasta evolutie fiind reducerea TVA la produsele alimentare de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie.

Alti factori care au contribuit la o inflatie mai redusa decat prognozele initiale sunt reprezentati de persistenţa deficitului de cerere agregata in economie, dar si dinamica favorabila a preturilor produselor importate.

Rata inflatiei a variat pe parcursul anului intre -1,9% si 1,2%, cresterea medie a preturilor in anul 2015 fiind de -0,6%, plasandu-se astfel sub nivelul prognozat in SFB (2,2%). in prima jumatate a intervalului analizat rata inflatiei s-a pozitionat in teritoriu pozitiv, dar sub nivelul de 1%, in principal, ca urmare a reducerii preturilor produselor energetice ÅŸi a celor cu materiile prime, in timp ce in ultima luna a trimestrului II rata inflatiei a intrat in teritoriu negativ, respectiv -1,6%, pe fondul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA de 9% la toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.

Efectele tranzitorii de runda intai ale reducerii cotei de TVA la alimente au afectat circa 30% din bunurile si serviciile cuprinse in cosul de consum si s-a apreciat ca aceasta a avut o transmisie de aproximativ 80% din impactul maxim posibil asupra indicelui preturilor de consum (IPC) de 3,5 pp in luna de aplicare.

In trimestrul III, inflatia s-a adancit in teritoriul negativ (-1,7%) pe fondul manifestarii efectului statistic al reducerii TVA la alimente, dar si al continuarii declinului cotatiilor titeiului pe pietele internationale care au atins in luna august nivelul minim postcriza, in timp ce in ultimul trimestru, inflatia anuala s-a situat cu 0,8 pp peste nivelul de la finele trimestrului anterior, respectiv -0,9%, ca urmare a disiparii efectului de baza generat de scaderea pretului combustibililor de la finalul anului 2014, precum si a accelerarii cresterii preturilor la produsele din tutun si bauturi alcoolice.

Raportul anual emis de Consiliul Fiscal poate fi consultat aici.

Sursa: Consiliul Fiscal
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Influenta reducerii TVA asupra inflatiei si alimentelor in Raportul anual emis de Consiliul Fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016