Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare contract partener. Implicatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Iun. 2010
Tags: inregistrare factura, implicatii fiscale

Intrebare La o societate exista un contract cu un partener din Ungaria din anul 2005. Acest contract nu a fost evidentiat in contabilitatea firmei din motivul ca partenerul din Ungaria nu a emis pana ...

Intrebare
La o societate exista un contract cu un partener din Ungaria din anul 2005. Acest contract nu a fost evidentiat in contabilitatea firmei din motivul ca partenerul din Ungaria nu a emis pana in prezent nico factura.

Mentionez ca departamentul de contabilitate al firmei din Romania nu a stiut de existenta acestui contract. Partenerul din Ungaria acum doreste sa emita factura pentru perioada 2005-2009. Implicatiile fiscale si contabile ale acestei operatiuni.

Raspuns
In primul rand, ar trebui verificata valabilitatea contractului, deoarece, de regula, contractele de prestari servicii cu frecventa lunara de facturare, au valabilitate de 1 an, cu drept de prelungire prin act aditional. In al doilea rand, trebuie verificat obiectul contractului pentru a vedea natura serviciului contractat astfel incat sa se analizeze in ce masura cheltuiala cu serviciul respectiv se mai poate inregistra pe cheltuieli de exploatare in anul 2009.

In aceste conditii, trebuie verificat in ce masura serviciile respective sunt reale: o situatie de lucrari, un suport material al unui studiu, al unei informatii furnizate. De asemenea, natura serviciului este importanta si pentru stabilirea regimului de taxare al serviciului: impozabil sau neimpozabil in Romania.

Consider ca in situatia prezentata nu este aplicabil principiul independentei exercitiului reglementat prin O.M.F.P. nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene la punctul 42. Referitor la acest principiu, se mentioneaza faptul ca trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.

De asemenea, referitor la cheltuieli, se face precizarea ca in contul de cheltuieli trebuie inregistrate datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). Deci, chiar daca nu s-a inregistrat factura emisa de catre partenerul din Ungaria, ar fi trebuit inregistrate serviciile prestate, a caror realizare sa fie dovedita in baza unor situatii de lucrari emise in perioada 2005 – 2009. Lipsa unor inregistrari contabile pe o perioada de 5 ani a unor servicii considerate ca fiind prestate poate conduce la suspiciuni.

Dupa parerea mea, neinregistrarea unor cheltuieli cu serviciile despre nu se cunostea ca au fost prestate timp de 5 ani, nu poate fi considerata o eroare contabila. Tocmai de aceea, consider ca nu este cazul corectarii erorii contabile pe seama rezultatului reportat astfel incat sa fiti in situatia de a corecta declaratiile anuale de impozit pe profit pe ultimii 5 ani ca perioada de prescriere a dreptului de a efectua regularizari cu bugetul statului.

Asa cum sunt definite la punctul 63 alineatul (3) din O.M.F.P., erorile din perioadele anterioare sunt definite drept omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

* erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
* ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori contabile se refera la efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor. Asa cum se poate constata, situatia prezentata de dvs. nu se poate incadra la eroare contabila.

In concluzie, consider ca nu este prudent sa efectuati in anul 2009 inregistrarea unor cheltuieli aferente unor servicii care se apreciaza ca ar fi fost prestate in anii anteriori, existand riscul ca un eventual organ de control sa nu considere informatia credibila .

De asemenea, inregistrarea prin contul 117 de rezultat reportat a facturii care urmeaza a fi primite nu se poate efectua in situatia in care pentru perioada 2005 – 2009 ati "beneficiat" de o inspectie fiscala privind impozitul pe profit. De asemenea, consider ca nu este prudent nici pentru prestatorul din Ungaria sa factureze venituri care ar fi trebuit supuse impozitului pe profit inca din anul 2006.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare contract partener. Implicatii fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016