Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare erori materiale din decontul de TVA. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: inregistrare erori materiale, insolventa, decont tva, balanta, erori

In randurile de mai jos, va prezentam situatia unei societati in anul 2014, dupa cum urmeaza: - luna octombrie: TVA colectat in balanta si jurnalul de vanzari = 123.000; TVA colectat declarat prin decontul de TVA = 2.300 lei; - luna noiembrie: TVA colectat in balanta si jurnalul de vanzari = 168.000; TVA colectat declarat prin decontul de TVA = 12.300 lei; - luna decembrie: TVA colectat in balanta si jurnalul de vanzari = 185.000; TVA colectat declarat prin decontul de TVA = 4.800 lei;


Ulterior, in anul 2015 a solicitat rambursare de TVA si a obtinut-o cu control ulterior fara a primi sume de bani efectiv, dar s-au compensat datorii din alte impozite si taxe pe care firma le avea catre buget dupa care sociatatea a intrat in insolventa. Ce fel de eroare este aceasta si cum se poate regulariza?


De regula, astfel de diferente intre evidenta contabila, evidenta fiscala si raportarea fiscala a operatiunilor economice pentru care s-au emis facturi apar  in situatia in care contabilul nu primeste la timp toate facturile emise in perioada fiscala de raportare, pana la termenul de depunere a decontul de TVA cod 300 si a declaratiei informative cod 394.  Neinregistrarea facturilor emise in jurnalele pentru vanzari in perioada fiscala de emitere a acestora reprezinta omisiuni, fara a reprezenta eroare materiala.
 
 Asa cum ati prezentat situatia, diferenta dintre suma TVA colectata raportata prin decontul de TVA cod 300 si TVA colectata evidentiata in jurnalul pentru vanzari care se regaseste si in rulajul creditor al contului 4427  este o eroare materiala asa cum este reglementata prin O.M.E.P. nr. 179 din 14 mai 2007 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, in vigoare la data exigibilitatii TVA.

 Se considera eroare materiala  transcrierea incorecta a operatiunilor  in decontul de TVA  datorata urmatoarelor situatii care se pot ivi la completarea decontului:
-    preluarea eronata a sumelor din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari;
-    inversarea unor cifre la completarea  decontului;
-    preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare cu privire la soldul de plata sau suma TVA de rambursat.  

Deci, nu se considera eroare materiala omisiunea inscrierii in jurnalul pentru vanzari a documentelor prin care s-a colectat TVA in suma de:
-    lei 120.700 lei, ca diferenta intre facturi emise de 123.000 lei si facturi raportate 2.300 lei  in luna octombrie;
-    lei 155.700 lei, ca diferenta intre facturi emise de 168.000 lei si  12.300 lei facturi raportate in luna noiembrie;
-    lei 180.200 lei, ca diferenta intre facturi emise de 185.000 lei si 4.800 lei facturi raportate  in luna decembrie.

Dupa efectuarea inspectiei fiscale pentru aceiasi perioada, corectarea deconturilor nu mai este posibila, aspect reglementat in mod expres la pct. 4.1 din ANEXA 1  "INSTRUCTIUNI de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata " din O.M.F.P. nr. 179/2007 " 4.1. Corectarea decontului de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prezentelor instructiuni, nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala. "

 Chiar daca suma TVA a fost compensata cu datorii constand in  alte impozite si taxe, suma solicitata la rambursare  se considera acceptata si rambursata. In eventualitatea in care veti depune cererea de corectare a deconturilor, desi perioada respectiva a fost verificata, pe langa faptul ca cererea nu va fi solutionata, este posibil sa se  dispuna reverificarea aceleiasi perioade fiscale. In acest  caz, se va constata ca suma respectiva nu se cuvenea la rambursare sau se cuvenea o suma mult mai mica. In astfel de situatii, se calculeaza accesorii pentru intervalul cuprins intre data rambursarii sumei necuvenite si data inregistrarii Deciziei de impunere privind diferentele suplimentare de plata a TVA rezultate din  neinregistrarea in  evidenta contabila si fiscala a sumei TVA colectate. De asemenea, exista riscul ca echipa de inspectie fiscala sa  constate faptul  ca dreptul de rambursare a fost invocat in mod fraudulos sau abuziv.
           
In situatia in care nu s-ar fi efectuat inspectia fiscala pentru perioada octombrie – decembrie 2015, v-as fi recomandat raportarea valorii facturilor emise prin decontul de TVA al lunii iunie 2016, prin inscrierea bazei de impozitare a TVA si a TVA colectata la randul 16  denumit "Regularizari taxa colectata".  La acest rand se raporteaza operatiunile nedeclarate, din eroare,  in perioada in care intervine exigibilitatea etc.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare erori materiale din decontul de TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016