Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare marfa in decontul de TVA - Declaratia 300

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mar. 2011
Tags: vies, declaratia 300, declaratia 390, tva, second-hand

Intrebare: Am achizitionat marfa din Spania, iar cand am verificat pe VIES societatile respective nu sunt platitoare de TVA. Cum inregistrez marfa, unde o declar in declaratia 300? Mentionez ca marfa ...


Intrebare: 
   
Am achizitionat marfa din Spania, iar cand am verificat pe VIES societatile respective nu sunt platitoare de TVA. Cum inregistrez marfa, unde o declar in declaratia 300? Mentionez ca marfa este second-hand.
    
Raspuns:
Daca bunurile achizitionate sunt second-hand este posibil ca furnizorul sa nu fie inregistrat in scopuri de TVA sau sa fie inregistrat in scopuri de TVA, dar sa fi aplicat regimul special second-hand. Daca ati intrat in sistemul VIES inseamna ca ati fost in posesia unui cod valid de TVA primit din partea fiecarui furnizor. Numarul de inregistrare pentru TVA trebuie sa fie comunicat direct de catre furnizorul firmei din Romania deoarece sistemul VIES nu poate comunica numarul de inregistrare TVA numai prin inserarea denumirii partenerului intracomunitar si a adresei sale. Site-ul web al Comisiei permite doar confirmarea validitatii unui numar de inregistrare pentru TVA.

VIES este un mijloc electronic de transmitere a informatiei referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA si la validitatea numerelor de inregistrare pentru TVA al companiilor inregistrate in Comunitate. Pagina web a Comisie este un sistem in timp real care verifica validitatea numarului de inregistrare pentru TVA in baza de date gestionata de statele membre. Deci, cand se verifica un numar, acesta este verificat in baza de date a statului membru in cauza. Din accesarea bazei de date, ati fi intrat in posesia unei singure informatii: codul interogat este valid sau este invalid. Doar anumite state membre permit afisarea numelui si adresei persoanei platitoare de TVA atunci cand numarul de inregistrare pentru TVA este valid. Daca numele si adresa nu sunt afisate, aceasta inseamna ca statul membru in cauza nu permite divulgarea acestor informatii, dar nu inseamna ca persoana impozabila respectiva nu este inregistrata in scopuri de TVA.

Astfel, simplul fapt ca ati interogat sistemul VIES ma determina sa cred ca sunteti in posesia unui cod de TVA al furnizorului.  

In anumite conditii, daca furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA, pentru vanzarea bunurilor se-cond hand se aplica regimul special specific acestei operatiuni prin care se colecteaza TVA doar la marja profitului. Aplicarea acestui regim trebuie mentionata in mod expres in factura furnizorului care trebuie sa cuprinda si o precizare de genul "TVA inclusa". Daca furnizorul a aplicat regimul special, achizitia intracomunitara a bunurilor nu este impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa materializat prin formula contabila 4426 = 4427. Intr-o astfel de situatie este aplicabil urmatorul principiu: daca furnizorul aplica regimul special de taxarea inseamna ca nu considera operatiunea o livra-re intracomunitara de bunuri, caz in care nici cumparatorul bunurilor nu trebuie sa considere operatiunea o achizitie intracomunitara de bunuri. In acest caz, niciunul dintre parteneri nu raporteaza operatiunea efectuata prin declaratia recapitulativa lunara, motiv pentru care datele referitoare la tranzactie nu se vor regasi in Raportul VIES. Daca va aflati intr-o astfel de situatie, valoarea bunurilor achizitionate se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 24 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile".

Daca furnizorul nu a aplicat regimul special second hand iar firma dvs. nu este in posesia codului de inregistrare in scopuri de TVA este posibil ca furnizorul sa nu fie inregistrat in scopuri de TVA sau codul sau de TVA sa fie invalid. Cu toate acestea, operatiunea este considerata o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Astfel, operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri asa cum este definita la articolul 125^1 „Semnificatia unor termeni si expresii” la punctul 2 conform caruia achizitia intracomunitara de bunuri are in vedere bunurile mobile corporale expediate sau transportate  catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.  

In acest context sunt aplicabile prevederile articolului 132^1 denumit „Locul achizitiei intra-comunitare de bunuri” conform caruia locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, deci in Romania.

Achizitia intracomunitara de bunuri se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
randul 5 denumit „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care  cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” cu reportarea sumei la randul 5.1 denumit „Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este  obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul  este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din  care a avut loc livrarea intracomunitara”  daca aveti cer-titudinea ca furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA;
la randul 17 „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care  cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” cu reportarea sumei la randul 17.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este  obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul  este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din  care a avut loc livrarea intracomunitara”.

De asemenea, operatiunea trebuie raportata si prin declaratia cod 390 cu simbolul A  chiar daca nu identificati codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului, dar aveti certitudinea ca acesta este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Acest fapt este posibil si reglementat prin O.A.N.A.F. nr. 76 din 21 ianuarie 2010 publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010. Prin acest ordin se reglementeaza faptul ca pentru raportarea achizitiilor intracomunitare se completeaza:
- fie codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit furnizorului;
- fie doar codul statului membru in care este stabilit furnizorul bunurilor, in cazul in care furnizorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila.

In O.M.F.P. nr. 76/2010 se regaseste sectiunea "NOTĂ" prin care se face precizarea ca in situatia in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene iar operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri taxabile in Romania, raportea in declaratia recapitulativa se efectueaza dupa cum urmeaza:
- la coloana "Ţara" se inscrie codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara;
- la coloana "Cod operator intracomunitar"  nu se inscrie nimic;
- la coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" se  inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura;
- la coloana "Tipul operatiunii" se inscrie "A";
- la coloana "Baza impozabila" se inscrie valoarea tranzactiei efectuate in perioada de raportare cu furnizorul respectiv.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare marfa in decontul de TVA - Declaratia 300":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016