Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare platitor de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2010
Tags: tva, codul fiscal

Autor: Irina Coma, valabil la 12-Nov-2010Intrebare: Un SRL nou infiintat in data de 15.10.2010 inregistrat la ANAF ca neplatitor de TVA, si-a inceput activitatea incepand cu data de 1.1.2010. In data ...

Autor: Irina Coma, valabil la 12-Nov-2010

Intrebare:

Un SRL nou infiintat in data de 15.10.2010 inregistrat la ANAF ca neplatitor de TVA, si-a inceput activitatea incepand cu data de 1.1.2010. In data de 05.11.2010 urmeaza sa fie inregistrat ca platitor de TVA. Poate emite facturi cu TVA incepand cu data de 1.1.2010 sau la data emiteri certificatului de inregistrare in scopuri de TVA?

Raspuns:

Cronologia termenelor nu este foarte clara in speta dvs., intrucat spuneti ca societatea s-a infiintat in 15.octombrie.2010 dar si- ainceput activitatea cu 1 ianuarie 2010. Nu se intelege exact cand a depasit plafonul de inregistrare in scopuri de TVA. Intrucat spuneti ca in data de 5 noiembrie urmeaza sa fie inregistrat ca platitor de TVA, as intelege ca a depasit plafonul in luna octombrie si, in data de 5 ati depus cererea de inregistrare in scop de TVA.
 
Regula privind inregistrarea in scopuri de TVA este urmatoarea, conform art. 152 alin 6 din Codul fiscal:

“(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire in decursul unui an calendaristic, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa, conform art. 153.”
 
Cu referire la data pana cand se aplica regimul special de scutire avem, cum am vazut mai sus mentiuni la art 153 din Codul fiscal, care la alin 1 lit b prevede:
„(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumita in continuare inregistrare normala in scopuri de taxa, dupa cum urmeaza:
    b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;”
Pc t. 66 lit.c  din normele metodologice de aplicare ale art 153 (1) lit. b prevad:
„66. (1) in cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 153 alin. (1), (2), (4) sau (5) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane se va considera valabila incepand cu:
 
 
„c) prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea in cazurile prevazute la art. 153  alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;”
 
Conform celor de mai sus, in cazul in care ati depasit plafonul de scutire in luna octombrie 2010 , veti depune cererea de inregistrare in scop de  TVA pana la data de 10 noiembrie, iar platitor de TVA veti deveni incepand cu 1 decembrie 2010. Astfel, pana la data de 1 decembrie 2010 veti emite facturi fara TVA, in regim de scutire. Incepand cu 1 decembrie veti emite facturi cu TVA si veto colecta TVA-ul.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare platitor de TVA":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016