Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea in Declaratia 390 a operatiunii de taxare inversa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2010
Tags: tva, taxare inversa, declaratia 390

Se include in baza de impozitare a TVA (taxare inversa) valoarea deconturilor primite de la furnizorul extern ? Se declara si in 390?Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si ...

Se include in baza de impozitare a TVA (taxare inversa) valoarea deconturilor primite de la furnizorul extern ? Se declara si in 390?


Solutie oferita de
Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Afla cum poti beneficia si tu de consultanta ... detalii aici!

Ar fi fost foarte util daca ati fi precizat, concret, la ce se refera deconturile respective transmise de catre partenerul extern. In situatia in deconturile se refera la cheltuieli asociate unei prestari de servicii, aceste pot fi considerate niste prestari de servicii realizate de partenerul dvs. stabilit in afara teritoriului Romaniei, intr-un stat membru sau intr-un stat tert.

Totusi, in aceasta situatie, decontul ar fi trebuit anexat la o factura emisa de catre partenerul extern. In lipsa unor informatii necesare pentru incadrarea corecta a acestei operatiuni, numai dvs. aveti posibilitatea sa incadrati valoarea operatiunilor respective la prestari de servicii sau la recuperarea unor costuri efectuate de catre firma dvs. pe teritoriul unui alt stat decat Romania.

Daca deconturile respective reprezinta pentru dvs. achizitia unor servicii, iar firma dvs. nu a primit pentru deconturile respective si o factura emisa de partenerul extern pana pe data de 15 a lunii urmatoare prestarii serviciului, firma dvs. este obligata sa autofactureze operatiunea respectiva. In baza acestui document, autofactura, firma dvs. impoziteaza operatiunea prin aplicarea regimului de taxare inversa concretizat prin formula contabila 4426 = 4427, dar numai in situatia in care se considera ca locul prestarii serviciului este situat in Romania.

In acest caz se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 conform careia locul prestarii serviciului este locul unde beneficiarul are sediul activitatii economice.

Daca situatia dvs. se incadreaza la servicii, operatiunea trebuie declarata prin decontul de TVA reglementat prin O.M.F.P. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010, la urmatoarele randuri:


* randul 7 denumit "Achizitii de servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", astfel:

- la randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" daca prestatorul este stabilit intr-un stat membru, cu preluarea sumei si la randul 7.1.1 daca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea. Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;

* randul 19 si, daca sunt servicii intracomunitare cu preluarea sumelor la randul 19.1 si 19.1.1 . Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.

Sumele astfel declarate ca operatiuni intracomunitare prin decontul de TVA se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 la achizitii de servicii simobolizate cu litera S. In situatia in care serviciul achizitionat este prestat de un partener situat pe teritoriul unui stat tert, operatiunea nu se raporteaza prin declaratia cod 390.

In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca fiecare decont primit de la partenerul extern poate indeplini caracter de factura ca document justificativ pentru realizarea unei operatiuni economice, in situatia in care cuprinde toate informatiile obligatorii unei facturi asa cum sunt impuse prin articolul 155 alineatul 5 din Codul fiscal asa cum sunt enumerate de la litera a) la n).

In concluzie, numai obiectul contractului incheiat cu partenerul extern poate incadra operatiunea respectiva in sfera de aplicare a TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea in Declaratia 390 a operatiunii de taxare inversa ":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016