Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea in scopuri de TVA. Ce conditii se impun la trecerea la platitor impozit pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 13 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii autoturisme, inregistrare tva, impozit pe profit, codul fiscal

Va propunem spre analiza o societate infiintata in luna noiembrie 2016, cu capital social de 200 lei si neplatitoare de TVA, care efectueaza achizitii de autovehicule uzate de la persoane fizice din UE. Doreste sa se calculeze taxele la marja de profit. Vom vedea in ce conditii este posibil acest lucru posibil, precum si cand poate solicita inregistrarea la TVA.


Iata raspunsul specialistului:

Din intelegerea nostra societatea dumneavoastra doreste sa devina platitoare de impozit pe profit. In acest sens, societatea trebuie  sa indeplineasca conditiile mentionate mai jos:
 
Prin OUG 3/2017 s-a modificat lit. c) a art. 47 din Codul fiscal. Conform acestor modificari, este considerata microintreprindere si datoreaza impozit conform titlului III din Codul fiscal orice persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea urmatoarelor activitati: activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii), in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale;
b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
 
Potrivit ART. 48 alin. (52) din Codul fiscal,  microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II (impozit pe profit) incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective.
 
Asadar, societatea dumnevoastra poate deveni platitoare de impozit pe profit in situatia in care nu indeplineste conditiile de a fi microintreprindere prezentate mai sus sau daca are un capital social mai mare de 45.000 lei. In ceea ce priveste calculul impozitului pe profit, toate societatile determina impozitul  aplicand 16% aspura rezultatului fiscal.
 
Pentru a se inregistrarea in scopuri de TVA societatea trebuie sa indeplineasca una din conditiile mentionate la art. 316 alin. (1) din Codul fiscal, potrivit caruia persoana impozabila cu sediul activitatii economice in Romania solicita inregistrarea in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:
- Inainte de realizarea de operatiuni taxabile sau operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice  pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, in cazul in care declara ca va realiza o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 65.000 euro pentru regimul special de scutire sau declara ca va realiza o cifra de afaceri mai mica decat plafonul amintit mai sus dar opteaza pentru regimul normal de taxa;
- Daca in decursul anului societatea atinge sau depaseste plafonul de 65.000 euro;
- Daca cifra de afaceri este mai mica decat plafonul de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
- Daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora.
 
Astfel, societatea se poate inregistra in scopuri de TVA in conditiile mai sus mentionate. De asemenenea, societatea poate opta pentru aplicarea regimului special de TVA reglmentat la art. 312 din Codul fiscal. Potrivit art. 312, alin (1), lit.g) societatea va determina marja profitului ca diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare. In aceste conditii baza de impozitare o constitie marja profitului.
 
Potrivit alin. (13) persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii: sa stabileasa taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa si sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Olteanu
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA. Ce conditii se impun la trecerea la platitor impozit pe profit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016