Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea speciala in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare in anul 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 21 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: inregistrare speciala tva, decontul tva, oug 50/2015, exigibilitatea tva

Prezentam mai jos modalitatea de inregistrare speciala in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare incepand cu 1 ianuarie 2016, astfel cum aceasta este reglementata de Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, modificata prin OUG nr.50/2015.


Persoana cu sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata in scopuri de TVA pentru operatiuni in Romania, solicita inregistrarea speciala in scopuri de TVA doar pentru operatiuni intracomunitare, daca se afla in una din urmatoarele situatii:

a) efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul de 10.000 € in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;

b) presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art.307, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, inainte de prestarea serviciului;

c) daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art.307, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, inaintea primirii serviciilor respective.

Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata in scopuri de TVA si nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA poate solicita inregistrarea speciala in scopuri de TVA, pentru operatiuni intracomunitare in cazul in care realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri de la platitori de TVA din alte state membre, sub nivelul plafonului de 10.000 € in cursul anului calendaristic.

Persoanele inregistrate in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare declara pe decontul special de taxa achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si serviciile pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art.307, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal. Nu se declara pe decontul special de taxa prestarile de servicii prevazute la art.278, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, pentru care beneficiarul din alt stat membru este persoana obligata la plata taxei conform legislatiei din acel stat.

Mentionam ca pe decontul special de taxa se declara si achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi ,de produse accizabile precum si bunurile care ies din regimurile sau situatiile prevazute la art.295, alin.(1), lit.a) si d) din Codul Fiscal.

Termenul de depunere a decontului special de taxa este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor mentionate mai sus.

Taxa pe valoarea adaugata datorata pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile si achizitiile intracomunitare de servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei conform art.307, alin.(2) din Codul Fical se plateste de persoana impozabila la bugetul de stat pana la termenul de depunere a decontului special de taxa pe valoarea adaugata.

Operatiunile intracomunitare enumerate mai sus reprezentand achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania si prestari de servicii prevazute la art.278, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, se declara de persoana impozabila si pe declaratia recapitulativa pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a aparut exigibilitatea TVA.

Inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform prezentului articol nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA, pentru a deduce si colecta TVA in interiorul tarii, acest cod fiind utilizat numai pentru achizitii intracomunitare sau pentru serviciile prevazute la art.278, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, primite de la persoane impozabile stabilite in alt stat membru sau prestate catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru.


Sursa: DGRFP Cluj
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea speciala in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare in anul 2016":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016