Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrarea TVA si anularea codului de TVA. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: inregistrareatva, cod fiscal, taxa, bunuri, decont tva, anularea codului

In analiza de mai jos, avem ca punct de pornire situatia in care, in luna iunie 2015, o societate comerciala neplatitoare de TVA depaseste plafonul. Incepand cu 1 august 2015 primeste codul de TVA care se anuleaza incepand cu data de 05 august datorita respingerii Declaratiei 088.



1) Ce declaratii trebuie depuse pentru perioada 01-04 august 2015?

2) Ce declaratii trebuie depuse pentru perioada 05 august-prezent?

3) Ce se mentioneaza in Declaratia 311 la TVA de plata aferenta pct. A (2) "Achizitii de bunuri pentru care sunt persoana obligata la plata taxei"?

4) Cum se inregistreaza facturile de cumparare? Cu TVA inclus?

          Pentru operatiunile realizate in perioada 01 – 04.08.2015 se completeaza si se transmite decontul de TVA cod 300, dar si declaratia informativa cod 394. Pentru perioada 05 – 31.08.2015 se completeaza si se depune formularul cod 311  "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.  632 din  9 martie 2015.  
     La punctul A.2. Achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt persoane  obligate la plata taxei   din cadrul sectiunii  IV. DATE PRIVIND OBLIGATIA DE PLATA, se inscrie baza de impozitare si suma TVA datorata in urmatoarele trei situatii posibile:

    efectuarea de achizitii intracomunitare de bunuri, taxabile in Romania,  caz in care se datoreaza TVA conform prevederilor art.  150^1;
    efectuarea de achizitii intracomunitare de servicii, taxabile in Romania, caz in care se datoreaza TVA conform prevederilor art. 150 alin. (2);
    efectuarea de achizitii  de servicii, taxabile in Romania, prestate de persoane impozabile stabilite pe teritoriul unui stat tert caz in care se datoreaza TVA conform prevederilor art. 150 alin. (2).  

Suma TVA astfel datorata bugetului de stat, reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor achizitionate de la parteneri care nu sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei.
         
Referitor la achizitiile efectuate de la parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei, suma TVA deductibila inscrisa in facturile primite, reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor deoarece nu poate fi dedusa in perioada in care societatea cumparatoare figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu.
                           
         Reintregirea costului de achizitie se efectueaza in conformitate cu prevederile O.M.F.P.  1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea  1.2 Definitii, punctul 6  cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.

    In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
 
          In situatia in care la data reinregistrarii in scopuri de TVA, bunurile respective se regasesc in stoc asa cum serviciile se pot regasi in sold (chirii platite in avans, abonamente, etc.), persoana impozabila poate ajusta, in beneficiul sau, dreptul de deducere in conformitate cu prevederile:

-    art. 148 din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 53 din normele de aplicare a Codului fiscal;
-    art. 149 din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 534 din normele de aplicare a Codului fiscal, in cazul bunurilor de capital.

    Ajustarea efectuata se raporteaza in primul decont de TVA coc 300 depus dupa redobandirea calitatii de platitor de TVA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrarea TVA si anularea codului de TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016