Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrari contabile prestari servicii non UE. Inregistrari contabile credit note

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iun. 2011
Tags: tva, tva deductibila, tva colectata, codul fiscal, credit note

Problema:Cum se inregistreaza o factura primita de la firma din San Marino (tara non UE), reprezentand prestari servicii (travel + work) pentru un client de al nostru din Romania? 628 = 401 si 4426 = ...

Problema:
Cum se inregistreaza o factura primita de la firma din San Marino (tara non UE), reprezentand prestari servicii (travel + work) pentru un client de al nostru din Romania? 628 = 401 si 4426 = 4427 cu plus? Cum se inregistreaza un credit note la factura de mai sus: 401 = 609? sau 401=609 si 4426 = 4427 cu minus?

Solutie:
Chiar daca San Marino face parte din teritoriul vamal al Comunitatii, din punct de vedere al TVA, acesta este considerat un stat tert, iar raspunsul nostru se elaboreaza avand in vedere acest considerent.
In opinia noastra, sunt aplicabile prevederile de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca loc al prestarii, locul unde este situat beneficiarul, avand in vedere ca nu am identificat nici o exceptie de la regula de baza din structura de servicii prezentate in intrebare.
Reglementarea mai exacta aplicabila prestarilor de servicii de la furnizori din afara Comunitatii se regaseste la pct. 13 alin. (8) din HG 44/2004 privind normele de aplicare a Codului fiscal, ce stabileste pentru aceasta categorie de prestatori reguli identice de analiza ca si pentru prestatorii din Comunitate, cu exceptia depunerii declaratiilor recapitulative.
Astfel, dvs. aveti obligatia platii TVA conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, prin efectuarea operatiei de taxare inversa, articol contabil 4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata, sumele se declara in Decontul de TVA atat la TVA deductibila, cat si la TVA colectata. Prestarea de serviciu se inregistreaza prin articolul contabil: 628 Cheltuieli cu alte prestatii efectuate de terti = 401 Furnizori.
Din punctul de vedere al completarii in Decontul de TVA, vor fi dificultati de completare deoarece, in opinia noastra, decontul actual de TVA pentru aceasta activitate supusa taxarii inverse a prevazut numai rand la TVA colectata (randul 12 ) si nu a prevazut rand pentru TVA deductibila.
In practica, completarea la TVA deductibila se realizeaza fie in randul de TVA deductibila la achizitii din tara, fie la un rand de regularizari, fara a se pretinde ca aceasta solutie este total corecta, insa raspunde mecanismului de functionare a taxarii inverse.
Din punctul de vedere al credit note-ului, consideram ca se impune ajustarea TVA conform art. 137 si 138 din Codul fiscal prin inregistrarea operatiei de taxare inversa cu minus, cum ati precizat si dvs. in intrebare. Dupa cum cunoasteti, din punctul de vedere al TVA reducerile de pret au acelasi regim fara a fi incadrate in reduceri comerciale sau financiare.
Reducerea datoriei poate fi inregistrata cum ati precizat si dvs. 401 = 609 daca este reducere comerciala sau 401 = 767 daca este reducere financiara. Legislatia din Romania recunoaste reducere financiara scontul acordat pentru plata datoriei inainte de scadenta, restul reducerilor fiind de natura comerciala.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrari contabile prestari servicii non UE. Inregistrari contabile credit note":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016