Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Insolventa - caz practic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Oct. 2009
Tags: insolventa, caz practic, tva, codul fiscal

O societate comerciala cu raspundere limitata inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, avand ca obiect principal de activitate prestari de servicii in domeniul industrial, a ...

 

O societate comerciala cu raspundere limitata inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, avand ca obiect principal de activitate prestari de servicii in domeniul industrial, a intrat in insolventa incepand 15 iulie 2009.

Conform art. 160 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, pentru serviciile prestate clientilor inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, incepand cu data intrarii in insolventa s-au aplicat masurile de simplificare de taxa pe valoarea adaugata. In acelasi mod au procedat furnizori de bunuri/prestatorii de servicii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, aplicand masurile de simplificare de taxa pe valoarea adaugata pentru livrarile/prestarile efectuate catre societate aflata in insolventa incepand cu data de 15 iulie 2009.

Se exercita dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata din facturi primite de la furnizori dupa data de 15 iulie 2009, cu data de emitere anterioara datei de 15 iulie 2009 (data deschiderii procedurii de insolventa)? De exemplu s-a primit pe data de 26 august 2009 o factura cu TVA avand data emiterii 5 iulie 2009, care nu a fost evidentiata in decontul de taxa pe luna iulie 2009.


Conform art. 160 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, masurile simplificate de taxa pe valoarea adaugata se aplica bunurilor si/sau serviciilor livrate ori prestate incepand cu data de 15 iulie 2009 de sau catre societatea comerciala cu raspundere limitata din exemplul nostru aflata in  insolventa incepand cu aceasta data, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul, daca este indeplinita conditia obligatorie ca atat furnizorul/prestatorul cat si beneficiarul sa fie persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

Prin urmare factura fiind emisa pe data de 5 iulie 2009 inseamna ca se refera la livrari de bunuri si/sau prestari de servicii pentru care faptul generator al taxei, respectiv data livrarii/prestarii este anterioara datei de 15 iulie 2009, si pentru care nu erau aplicabile prevederile art. 160 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Conform art. 145 alin. (1) din Codul fiscal, dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.

Pentru exercitarea de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal a dreptului de deducere pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau trebuie indeplinite urmatoarele cerinte prevazute la art. 145 alin. (2) si art. 146 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal:

a) bunurile si/sau serviciile respective au fost sau urmeaza a fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere;

b) persoana impozabila trebuie sa detina o factura prin care sa justifice suma taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor care cuprinde informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Conform art. 1471 alin. (1) din Codul fiscal, dreptul de deducere se exercita prin decontul de taxa, respectiv se scade din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145 - 147.     

Conform art. 1471 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-a primit factura dreptul de deducere se exercita prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite  conditii si formalitati de exercitare a dreptului de deducere sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere. In cazul in care s-depasit perioada de 5 ani se solicita Contabilitatededucerea prin scrisoare recomandata, insotita de facturi, in original, la organele fiscale competente, care vor raspunde la cerere in termen de treizeci de zile lucratoare de la data scrisorii recomandate. Dreptul de deducere se va exercita in aceasta situatie in decontul aferent perioadei fiscale in s-a primit autorizarea de deducere a taxei de la autoritatea fiscala competenta.

Daca factura emisa in data de 5 iulie 2009 (din exemplul nostru) se refera la operatiuni pentru care faptul generator si  exigibilitatea taxei a luat nastere in luna iunie 2009 pentru ca termenul de emitere a facturii pentru aceste operatiuni, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, era pana la data de 15 iulie 2009 inclusiv, factura trebuia evidentiata in decontul pentru luna iunie 2009 cu termen de depunere 27 iulie 2009, la randul «Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%». Factura fiind primita pe data de 26 august 2009 trebuia evidentiata in decontul pentru luna august 2009 cu termen de depunere 25 septembrie 2009,  la randul «Regularizari TVA dedusa» fara sa se solicite autoritatii fiscale competente dreptul de deducere, daca sunt indeplinite cerintele prevazute la art. 145 alin. (2) si art. 146 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, respectiv bunurile si/sau serviciile achizitionate au fost sau urmeaza a fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si factura cuprinde informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre     www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 27 octombrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Insolventa - caz practic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016