Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Justificare scutire livrare/prestare intracomunitara de bunuri. Care va fi regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: regim tva, scutire livrare intracomunitara, prestare intracomunitara, inregistrare, scopuri tva, persoane impozabile

Atat in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, cat si in cazul unei prestari, luam in calcul doua situatii pentru a stabili modul in care se aplica regimul TVA. Astfel, in primul caz, un SRL romanesc platitor de TVA si inregistrat in ROI, face o livrare de bunuri catre o societate din Italia (persoana impozabila), dar care nu are cod valid in VIES.


Vom vedea daca SRL-ul  va emite factura cu TVA sau scutita, cu mentiunea ca firma din Italia face dovada ca este inregistrata ca platitor de TVA in Italia, dar din motive necunoscute nu apare valida in VIES.

In al doilea rand, vom lua ca exemplu cazul in care un SRL romanesc efectueaza o prestare de servicii catre acelasi beneficiar italian pentru a stabili daca in aceasta situatie mai e relevanta validitatea codului de TVA in VIES sau daca se tine cont numai de natura serviciilor prestate (in sensul ca cele aferente unui imobil au locul prestarii locul unde se afla imobilul, fiind vorba de servicii de consultanta si asistenta tehnica acordata societatii italiene).

Vom vedea daca notiunea de persoana impozabila nu se refera la faptul ca respectiva entitate e sau nu platitoare de TVA, ci numai la faptul ca entitatea efectueaza acte de comert in mod autorizat.

1. Conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. Avand in vedere ca valabilitatea codului de TVA se verifica prin intermediul sistemului VIES, nevalidarea acestuia conduce la concluzia ca acel cod nu este valabil. In consecinta, consideram ca cel mai prudent este sa facturati cu TVA 24%.

2. Intelegerea dvs. cu privire la notiunea de persoana impozabila este corecta. Cu toate acestea in cazul in care efectuati o prestare de servicii intracomunitare, calitatea de persoana impozabila a beneficiarului o justificati tot pe baza codului de inregistrare in scopuri de TVA. Chiar daca teoretic nu codul de TVA determina natura persoanei (impozabila sau neimpozabila), validitatea acestuia reprezinta o conditie pentru dvs. ca prestator in vederea aplicarii regulii de impozitare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Practic toate persoanele impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare sunt obligate sa obtina si sa detina coduri de TVA valide in sistemul VIES. Tocmai din acest motiv si in Romania persoanele impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, dar care intentioneaza sa deruleze operatiuni intracomunitare sunt obligate sa se inregistreze conform art. 153^1 din Codul fiscal si sa obtina un cod de TVA special pentru aceste operatiuni intracomunitare.

Totusi, in cazul serviciilor exista clarificari in normele de aplicare pentru situatiile in care beneficiarul nu prezinta un cod valid, astfel:

In cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate.

Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana impozabila:

a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui/denumirii si adresei aferente acestuia in conformitate cu art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul taxei pe valoarea adaugata;

b) atunci cand beneficiarul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii ori a platii.

Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in Comunitate are statutul de persoana neimpozabila atunci cand demonstreaza ca acel client nu i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului. Prevederile prezentului alineat se completeaza cu prevederile alin. (4).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Justificare scutire livrare/prestare intracomunitara de bunuri. Care va fi regimul TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016