Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legislatia europeana nu permite TVA 0% pentru locuinte, anunta MFP

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 17 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: tva, cota tva locuinte, derogare tva, plafon, dezvoltatori imobiliari

Daniela Tanase, director in Ministerul de Finante, a declarat recent ca Directiva europeana privind Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) prevede ca nivelul minim al acestei taxe este de 5%, prin urmare nu poate fi introdusa o cota de 0% pentru locuinte.

"TVA este o taxa stabilita la nivelul Uniunii Europene, in baza unei directive din 2006, pe care noi avem obligatia sa o respectam. Noi am ales de la finele anului 2008 sa aplicam o cota redusa de 5%, pentru achizitia de locuinte, ca parte a politicii sociale, aceasta fiind singura posibilitate oferita de directiva respectiva", a precizat Tanase, intr-o conferinta pe teme imobiliare.
 
Potrivit acesteia, autoritatile romane au cerut o derogare de la Bruxelles pentru a aplica o cota de TVA de 0% pentru locuinte, insa raspunsul a fost negativ.
 
"A existat o propunere de aplicare a cotei reduse de 0% la TVA, insa acest lucru nu este prevazut de directiva. Limita minima in ceea ce priveste cota redusa de TVA este de 5%, pe care noi deja am implementat-o. S-a cerut o derogare pentru a se putea implementa cota de 0%, dar, din pacate, raspunsul a fost negativ. Nu se poate aplica o cota mai mica de 5% pentru locuinte", a subliniat reprezentantul MFP, potrivit Agerpres.
 
Aceeasi sursa aminteste ca in Codul fiscal s-a introdus o valoare maxima a locuintei care poate beneficia de TVA redus de 5%, care la momentul respectiv era echivalentul a 100.000 de euro.
 
"Intre timp, cursul a crescut si nu a mai reprezentat acelasi lucru. Astfel ca, in 2016, s-a rescris Codul fiscal si a fost majorata valoarea la 450.000 de lei, ca sa aiba acelasi echivalent in euro", a declarat Daniela Tanase, citata de aceeasi sursa. 
 
De asemenea, aceasta a precizat ca desi nu se poate o aplica o cota de TVA mai mica de 5%, se pot modifica totusi conditiile in care se stabileste ca o locuinta se incadreaza in categoria de politici sociale.
 
Aceasta, informeaza Agerpres, in conditiile in care, in timpul dezbaterii, mai multi dezvoltatori imobiliari s-au plans de faptul ca plafonul de 450.000 de lei nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, in contextul in care cursul euro-leu a crescut.
 
"Exista in acest sens o initiativa parlamentara care a trecut de Senat si este acum in dezbatere in Camera Deputatilor, unde pot fi aduse amendamente legate de suprafata constructiei sau valoarea ei sau alte lucruri de acest gen. in plus, din 2016, a fost introdusa taxarea inversa pentru persoanele impozabile, ca o masura care sa stimuleze acest sector, principalul obiectiv fiind combaterea evaziunii fiscale si stimularea competitiei", a adaugat oficialul MFP.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legislatia europeana nu permite TVA 0% pentru locuinte, anunta MFP":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016