Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Liviu Voinea: Jumatate din scaderea economiei romanesti, cauzata de taierea salariilor bugetare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Nov. 2010
Tags: salarii, evaziunea fiscala

Eu am fost de parere ca economia Romaniei va inregistra in 2010 o scadere de 3%, iar 1,5% este cauzata de efectele reducerii salariilor bugetare cu 25%, a declarat luni analistul economic Liviu ...


Eu am fost de parere ca economia Romaniei va inregistra in 2010 o scadere de 3%, iar 1,5% este cauzata de efectele reducerii salariilor bugetare cu 25%, a declarat luni analistul economic Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), prezent la dezbaterea 'Solutii pentru compensarea reducerilor de salarii din sectorul bugetar'.

Inegalitatile in cadrul sistemului bugetar sunt mai mari decat cele dintre sistemul public si cel privat, considera directorul executiv al GEA. 'Castigurile suplimentare cu adevarat mari fata de sectorul privat sunt in primele trei decile, adica la cei mai prost platiti salariati, si asta se explica prin faptul ca in sectorul privat exista de doua ori mai multi salariati cu salariul minim decat in cel public, ceea ce constituie o forma mascata de evaziune fiscala'.

O solutie propusa de analistul economic este cresterea salariului minim, care reduce evaziunea fiscala intrucat forteaza angajatorii privati sa dea salarii mai mari. Paralel, trebuie redus nivelul contributiilor sociale, pentru a nu crea presiuni asupra sistemului privat.

Liviu Voinea a mai aratat ca in sectorul public 8-10% din salariati au lefurile de 3,2 ori mai mari, fata de o medie de 2,7 ori in sectorul privat. In sectorul public, angajatii cu studii superioare au o pondere de 40%, fata de 20% in cel privat, dar sunt platiti cu 10% mai putin in medie la stat decat la privat, iar sectorul public plateste cu 15% mai putin angajatii cu experienta. Numarul femeilor, care sunt platite mai putin, este de jumatate din numarul total al salariatilor in sectorul public, fata de doua treimi in cel privat, iar o taiere de 25% nu face decat sa creasca inegalitatile in sectorul public.

Efectul reducerii salariale din sectorul public asupra economiei a determinat ca, dupa o crestere timida a economiei in trimestrul al doilea, sa urmeze o scadere a economiei in cel de-al treilea. Analistul a propus ca solutii compensarea reducerilor de salarii din sectorul bugetar reducerea cu 6 milioane de lei, cat s-a economisit prin reducerea salariilor cu 25%, a achizitiilor de bunuri si servicii, care se ridica la 28 de miliarde de lei, dintre care 11 miliarde sunt la dispozitia administratiei locale.

Sursa: AGERPRES

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Liviu Voinea: Jumatate din scaderea economiei romanesti, cauzata de taierea salariilor bugetare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016