Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare autoturism. Regimul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Oct. 2010
Tags: codul fiscal, tva, declaratia 300

de Irina Dumitrescu, valabil la 06-Oct-2010Intrebare: Firma noastra doreste sa vanda doua autoturisme unei persoane juridice din Republica Moldova. Autoturismele au fost dobandite printr-un contract ...

de Irina Dumitrescu, valabil la 06-Oct-2010

Intrebare:

Firma noastra doreste sa vanda doua autoturisme unei persoane juridice din Republica Moldova. Autoturismele au fost dobandite printr-un contract de leasing (s-a dedus TVA). Care este regimul TVA in aceasta situatie si ce documente trebuie intocmite.

Raspuns:

Potrivit art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

   a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
 
Astfel cum este prevazut la art. 132 alin. (1) lit. a) si c) se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.
In cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate locul livrarii se considera a fi locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului.
 
Prin urmare, intrucat sunt indeplinite cele 4 conditii prevazute de art. 126 alin. (1), aceste operatiuni sunt impozabile in Romania fiind aplicabile cotele de taxa prevazute la art. 140 din Codul fiscal, sau, dupa caz, scutirile de taxa prevazute la art. 141, 143, 144, 1441 si 152 din Codul fiscal.
 
In conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) sunt scutite de TVA livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau.
 
Pentru aplicarea acestei scutiri au fost emise Instructiunile de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Codul fiscal aprobate prin OMFP 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 2 al acestor instructiuni, sunt scutite de TVA, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de furnizor sau de alta persoana in contul sau. Prin persoana care expediaza sau transporta bunuri in afara Comunitatii in contul furnizorului se intelege orice persoana care face transportul. Scutirea se aplica numai in situatia in care, potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la o alta persoana pentru efectuarea transportului.
Scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifica de catre exportator cu urmatoarele documente:
   a) factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
   b) unul dintre urmatoarele documente:
   1. declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala; sau
   2. documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala; sau
   3. confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;
   c) documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor sau in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.
 
Asadar, aceste livrari vor fi scutite de TVA daca se indeplinesc conditiile pentru aplicarea scutirii. Operatiunile se vor raporta in Formularul (300) "Decont de TVA" aprobat prin OANAF 2245/2010 la Randul 13.
 
Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, factura se va emite cu TVA colectata si se va raporta in Formularul (300) la Randul 9.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare autoturism. Regimul TVA":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016