Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare bunuri cu instalare pe teritoriul comunitar. Care sunt implicatiile TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: livrare bunuri, nontransfer, livrare bunuri, tva, declaratia 390, codul fiscal

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta o firma care livreaza catre un client din Germania termopane cu montare in Anglia. Firma e platitoare de TVA, inscrisa in ROI, ca si firma germana. Vom vedea daca pentru uneltele folosite la montarea termopanele trebuie declararea ca nontransfer si daca pentru termopanele transportate in Anglia trebuie sa se obtina un cod valabil de TVA englez pentru a face livrare intracomunitara catre codul obtinut acolo (din Romania catre Anglia, livrarea se face de catre firma X si are cod TVA romanesc catre firma X care are cod TVA englezesc). De asemenea, stabilim ce se declara in 390 si in decontul de TVA.


Operatiunea prezentata de dvs. nu este o simpla livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) a carei valoare sa fie  raportata de catre persoana impozabila din Romania  prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 si prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul L. Operatiunea reprezinta o livrare de bunuri cu instalare, neimpozabila in Romania, dar impozabila in Anglia.
   
 In cadrul acestei operatiuni, livrarea termopanelor  reprezinta operatiunea principala, iar montajul acestora reprezinta operatiunea  accesorie operatiunii principale.  

Avand in vedere faptul ca operatiunea nu se limiteaza doar la livrarea bunurilor pe teritoriul comunitar,  termopanele  respective fiind  instalate/montate de catre societatea din Romania  la beneficiarul din Anglia,   operatiunea nu mai reprezinta o  livrare intracomunitara de bunuri, scutita cu drept de deducere in Romania, conform prevederilor art. 294 din legea nr. 227/2015, ci la  livrare de bunuri cu instalare, neimpozabila in Romania, dar impozabila in Anglia  deoarece locul livrarii se considera a fi in Anglia  conform prevederilor art. 275 "Locul livrarii de bunuri" alin. (1), lit. b):
 " (1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri: …… b) locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj; ".
    In acest caz, valoarea operatiunii se raporteaza de catre societatea din Romania doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE),  precum si …..,,, dar fara report la randul 3.1  "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata "deoarece operatiunea nu reprezinta o simpla prestare intracomunitara de servicii. In acest context, trebuie retinut faptul ca prestarile de servicii direct legate de livrarea de bunuri cu instalare  reprezinta servicii accesorii operatiunii principale  (livrarea), caz in care serviciile  trebuie sa urmeze regimul fiscal aplicabil livrarii.

Astfel, am argumentat de ce:  
- situatia prezentata nu este formata din doua tipuri de operatiuni (o simpla livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere si o simpla prestare de servicii, neimpozabila in Romania), fiind o singura operatiune, denumita livrare cu instalare, neimpozabila in Romania;
- livrarea de bunuri este operatiunea principala si montarea acestora este operatiunea accesorie operatiunii principale;
- valoarea operatiunii nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES;

Pentru aceasta operatiune, obligat la plata TVA este beneficiarul  din Anglia   deoarece operatiunea este impozabila in Anglia .
In prima etapa, bunurile livrate pe teritoriul Angliei    reprezinta pentru societatea din Romania  un nontransfer pentru care societatea din Romania trebuie sa intocmeasca un aviz de insotire a marfurilor sau orice alt  document similar din care sa rezulte ca urmeaza factura. In acest sens, aduc drept argument prevederile  art. 270 "Livrarea de bunuri" alin. (12) lit. b) din Legea nr. 227/2015
" (12) In sensul prezentului titlu, nontransferul reprezinta expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul uneia dintre urmatoarele operatiuni:….
 b) livrarea bunului respectiv, realizata de persoana impozabila pe teritoriul statului membru de destinatie a bunului expediat sau transportat, in conditiile prevazute la art. 275 alin. (1) lit. b) privind livrarile cu instalare sau asamblare, efectuate de catre furnizor sau in numele acestuia; "

Asa cum nici pentru societatea din Romania expedierea termopanelor in Anglia nu reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri, nici pentru beneficiarul lucrarilor, primirea termopanelor nu reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri care se impoziteaza in Anglia si care se raporteaza in sistemul VIES. Valoarea operatiunii este impozabila in ansamblul sau, bunuri cu montaj/instalare.
In a doua etapa, dupa instalarea termopanelor  in Anglia, operatiunea reprezinta pentru  societatea din Romania o livrare de bunuri cu instalare pentru care se emite factura pe care inscrie mentiunea " neimpozabil in Romania conform art. 275 alin. (1) lit. b) ".   

In alta ordine de idei, asa cum ati precizat si dvs., expedierea echipamentelor de lucru si a uneltelor de lucru necesare montajului termopanelor in Aglia reprezinta pentru societatea din Romania un nontransfer, cu conditia ca acestea sa fie returnate/preluate  in Romania. Pentru operatiunea respectiva societatea din Romania nu este obligata sa se inregistreze in Anglia daca durata lucrarilor nu depaseste  o perioada mai mare de 12 luni, caz in care ar fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA cu sediu permanent.

Avand in vedere faptul ca beneficiar al operatiunii este firma din Germania, trebuie sa verificati daca acesta este inregistrat in scopuri de TVA si in Anglia pentru operatiunile economice desfasurate pe teritoriul Angliei. Este posibil ca firma din Germania sa aiba  calitatea de antreprenor general al unei lucrari de constructie bun imobil situat in Anglia, iar societatea din Romania sa fie un subantreprenor.   Cu toate acestea, daca nu indeplineste conditia de sediu permanent sau de sediu fix, societatea din Romania nu trebuie sa se inregistreze in Anglia, la locul unde este situat bunul imobil.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare bunuri cu instalare pe teritoriul comunitar. Care sunt implicatiile TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016