Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare pe teritoriul national, client din Germania. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: omfp 3417/2009, tva, livrari intracomunitare

O societate romana produce piese pentru un client din Germania, conditia de livrare fiind exworks Romania.

Clientul factureaza mai departe catre tari UE si non-UE. Marfa circula direct de la societatea din Romania catre clientul final. Receptia bunurilor vandute de societatea romana se face de pe un terminal din Romania pentru locatia din Germania, pe baza avizului acestei firme. Tot de pe acest terminal se emite aviz pentru locatia din Germania, exworks Germania, dar cu ridicarea efectiva a marfii din Romania de catre firma de transport (CMR). Vom vedea astfel in ce masura putem considera vanzarea o livrare intracomunitara, avand doar avizul emis de societatea din Romania cu eventuala confirmare a clientului de primire a marfii.
 
 
Raspuns:
 
Potrivit art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, livrarea intracomunitara de bunuri reprezinta o livrare de bunuri,  care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
 
Observam ca principala conditie pentru a se inregistra o livrare intracomunitara, este transportul bunurilor dintr-un stat membru in alt stat membru  iar suplimentar pentru a se factura in regim de scutire de TVA, conform art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, este nevoie de un cod valabil de TVA al clientului dvs., emis de autoritatile din alt stat membru.
 
Din intrebarea dvs. rezulta ca societatea din Germania receptioneaza marfurile furnizate de dvs. pe teritoriul Romaniei, astfel dvs. efectuati o livrare pe teritoriul national de bunuri si aveti obligatia sa facturati cu TVA aceste marfuri. In subsidiar de aceasta obligatie a dvs., consideram ca societatea din Germania are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 alin. (4) - (5) din Codul fiscal.
 
Va recomandam sa analizati si prevederile din OMFP 3417/2009  ce stabileste masuri de simplificare a TVA cand livrarile au un caracter pluripartit. De exemplu,  societatea dvs. livreaza pe teritoriul Romaniei la un tert bunuri in vederea prelucrarii, acestea sunt prelucrate, iar ulterior bunurile rezultate sunt livrate in afara Romaniei. In conditiile stabilite de actul normativ amintit, livrarea efectuata de dvs. este scutita de TVA.
 
Sintetic este  necesar:
 
-    toate trei societatile sa fie inregistrate in scopuri de TVA;
-    un contract tripartit;
-    in termen de 90 de zile se vor prezenta documente privind transportul bunurilor in afara Romaniei.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare pe teritoriul national, client din Germania. Regim TVA":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016