Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrarea de proteze. Cum arata cota redusa de TVA!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, livrarea de proteze, cota redusa de tva, codul fiscal

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, principalele aspectele fiscale referitoare la cota de taxa pe valoarea adaugata (TVA) aplicabila livrarilor de lentile de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, livrarilor de lentile de contact cu dioptrie, precum si accesoriilor acestora.




Reglementare

Potrivit art. 140 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, "cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare".

Pct. 23 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care precizeaza: "cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal se aplica pentru protezele medicale si accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile prevazute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal".

Definitie

Proteza medicala este un dispozitiv medical destinat utilizarii personale exclusive care amplifica, restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi ori dure, precum si functii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atat intern, cat si extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala, in sensul aplicarii cotei reduse de TVA de 9% - pct. 23 alin. (4) Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal.

Tratament fiscal

1. Lentilele de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, lentilele de contact cu dioptrie se incadreaza in categoria protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme si prin urmare, pentru livrarea acestora se aplica cota redusa de TVA de 9% in conformitate cu art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal.

2. Ramele de ochelari se cuprind in categoria accesoriilor protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme, si implicit sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%, numai in masura in care sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, destinate specific pentru sustinerea lentilelor de corectie aeriene cu dioptrie.

Documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE este declaratia de conformitate a producatorului, in care se precizeaza conformitatea dispozitivului medical cu Directiva 93/42/CEE privind dispozitivele medicale, transpusa prin Hotararea Guvernului nr. 54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale.

Prin urmare, persoana care comercializeaza rame de ochelari poate aplica cota redusa de TVA de 9% daca detine documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, sau o copie de pe acest document.

3. Referitor la solutiile folosite pentru dezinfectarea, curatarea, clatirea sau, dupa caz, hidratarea lentilelor de contact, precizam faptul ca in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale acestea sunt dispozitive medicale cuprinse in clasa IIb. In instructiunile de utilizare ale acestor dispozitive medicale (solutii pentru lentilele de contact), emise de producator, existente la nivelul Compartimentului Reglementare Dispozitive Medicale, se mentioneaza ca acestea se utilizeaza pentru intretinerea lentilelor de contact fara a se face referire la lentilele de contact medicale sau cosmetice.

Prin urmare, pentru aceste solutii nu se poate aplica cota redusa de TVA de 9% intrucat nu se poate face dovada ca pot fi destinate specific pentru lentilele de contact cu dioptrie si prin urmare nu se poate face dovada ca intra in categoria accesoriilor protezelor medicale.

Sursa: DGFP Valcea


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrarea de proteze. Cum arata cota redusa de TVA!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016