Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Magazin cu amanuntul. Modificare cota TVA si schimbare preturi. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: cota tva, ianuarie 2016, magazin cu amanuntul, legea 227/2015, codul fiscal, tva 2016, preturi

In cazul magazinelor cu amanuntul, unde toate preturile au TVA de 24%, ce modificari se vor efectua tinand cont de faptul ca de la 1 ianuarie 2016 se aplica deja noua cota standard de 20%?


Conform Art.291 alin.(1) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind  Noul Cod Fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016, cota standard care se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse este de 20%.

Astfel, avand in vedere cele mentionate anterior, este necesar sa aplicati cota standard  de 20% in loc de 24%.

Preturile de vanzare pot fi modificate fie pornind de la preturile cu TVA existente la 31.12.2015, fie de la preturile fara TVA la aceeasi data. (Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil).

In continuare, va informam ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial nr. 688/10.09.2015 au fost aduse unele modificari si completari in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata (TVA 2016):





Aplicarea prevederilor potrivit carora operatiunea constand in transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora nu constituie, in anumite conditii, livrare de bunuri in sfera TVA, numai in situatia in care primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania.

In cazul divizarii sau fuziunii, transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu aceasta ocazie nu constituie livrare de bunuri/prestare de servicii in sensul TVA, fiind tratat identic cu transferul de activitate. - Art. 270 alin. (7)

Instituirea de prevederi potrivit carora intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire si ulterior se inregistreaza in scopuri de TVA vor avea obligatia regularizarii avansurilor incasate sau a facturilor emise inainte de trecerea la regimul de taxare, pentru a aplica regimul in vigoare la data livrarii de bunuri/prestarii de servicii. - Art. 280 alin. (6)

Introducerea unei prevederi conform careia baza de impozitare a bunurilor de natura alimentara al caror termen de consum a expirat si care nu mai pot fi valorificate se stabileste conform procedurii stabilite prin norme. - Art. 286 alin. (1) lit. c)

Introducerea de prevederi care sa permita ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a confirmarii unui plan de reorganizare prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, conform prevederilor legii insolventei.

Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare. - Art. 287 lit. d)

COTELE DE TVA

* 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016
* 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2017
* 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari si/sau livrari de bunuri:

a) livrarea de proteze si accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislatiei specifice, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa conform art. 292 alin. (1) lit. b);

Continuarea AICI.




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Magazin cu amanuntul. Modificare cota TVA si schimbare preturi. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016