Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2010
Tags: majorare tva, bnr

Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudenta BNR va lua masuri pentru limitarea efectelor negative ale majorarii TVA privind inflatia si va ...

Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudenta

BNR va lua masuri pentru limitarea efectelor negative ale majorarii TVA privind inflatia si va mentine o politica monetara prudenta, tinand cont de accelerarea temporara a inflatiei, dar si de persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala, potrivit institutiei.

"In conditiile in care majorarea taxei pe valoarea adaugata va conduce imediat la o crestere semnificativa a nivelului preturilor cu amanuntul - si implicit la o accelerare temporara a inflatiei masurata pe baza indicelui agregat al preturilor de consum - BNR va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale.

BNR mentioneaza ca riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala si a celor privind evolutia mediului economic extern reclama pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Deciziile vizeaza pe termen mai indelungat asigurarea continuarii procesului de dezinflatie in concordanta cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti, cu precadere reluarea imprumuturilor catre sectorul privat, precum si evitarea volatilitatii excesive a cursului de schimb.

Totodata, banca centrala a precizat ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Acestea creeaza premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice.

CA al BNR reafirma ca respectarea obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este principala ancora pentru reluarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.


Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda in fiecare dintre cele patru sedinte de politica monetara anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Curtea Constitutionala a decis vineri ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau printre altele scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

In aceste conditii, Executivul a decis sambata majorarea TVA de la 19% la 24%.


BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta estimare data publicitatii arata ca rata anuala se va situa la 3,7%.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 august, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Sursa Mediafax 30/06/2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Majorarea TVA va duce la accelerarea temporara a inflatiei. Politica monetara a BNR ramane prudenta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016