Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Marfa distrusa in timpul unui transport intracomunitar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mar. 2010
Tags: livrari intracomunitare, tva, codul fiscal,

Intrebare: Cu ocazia unei livrari intracomunitare, marfa se distruge din cauza unui accident de circulatie in proportie de 75% si nu mai ajunge la destinatie. Marfa a fost in avans. Societatea de ...

Intrebare:
Cu ocazia unei livrari intracomunitare, marfa se distruge din cauza unui accident de circulatie in proportie de 75% si nu mai ajunge la destinatie.

Marfa a fost in avans. Societatea de asigurari vrea sa despagubeasca pe client in proportie de 75%. Din punctul de vedere al furnizorului sunt aplicate prevederile Codul fiscal art. 128, alin. 8, lit. b si art. 21 alin. 4 lit. c?

Solutie oferita de
Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Afla cum poti beneficia si tu de consultanta ... detalii aici!

Transferul beneficiilor si riscurilor in cadrul operatiunilor de vanzare cumparare are loc in conformitate cu dispozitiile Codului civil.

Astfel, vanzarea-cumpararea este un contract translativ de proprietate din momentul incheierii lui. Aceasta inseamna ca, prin efectul realizarii acordului de vointa si independent de predarea lucrului vandut si de plata pretului, se produce nu numai incheierea contractului, dar opereaza si transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator.

In acest sens, art. 1295 Cod civil prevede ca "proprietatea este de drept stramutata" de la vanzator la cumparator "indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul inca nu se va fi predat si pretul inca nu se va fi numarat".

Din momentul dobandirii dreptului de proprietate, cumparatorul suporta si riscul pieirii lucrului (art.971, 1156, 1335 si 1358 alin.2 Codul civil), daca vanzatorul - debitor al obligatiei de predare - dovedeste intervenirea unei cauze straine exoneratoare de raspundere (art. 1082-1083 Cod civil), adica natura fortuita, iar nu culpabila, a pieirii lucrului.

Daca cauza straina a fost dovedita, vanzatorul va suporta riscurile numai daca a fost pus in intarziere cu privire la executarea obligatiei de a preda lucrul vandut (art. 1074 alin.2 C.civ.) si nu reuseste sa dovedeasca ca lucrul ar fi pierit si la cumparator daca s-ar fi predat la termen (art.1156 alin.2 C.civ.).

Astfel, in situatia in care, in conformitate cu cele prezentate, dreptul de proprietate s-a transmis clientului, furnizorul isi descarca gestiunea de marfurile livrate in baza facturii emise.

In situatia in care dreptul de proprietate nu s-a transmis clientului, furnizorul va aplica prevederile legislatiei fiscale cu privire la bunurile degradate calitativ.

In acest sens, potrivit art. 128 alin. (8) lit.b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activele corporale fixe casate, in conditiile stabilite prin norme;

Punctul 6 alin. (11) din Titlul VI al, Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii in cadrul antrepozitului fiscal;
c) se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.

Prin urmare, in situatia in care nu sunt respectate aceste conditii, aveti obligatia sa colectati TVA la valoarea acestor produse, intrucat, din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, aceste operatiuni sunt asimilate unei livrari de bunuri.

Conform art.21 alin.(4) lit.c) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.

La punctul 41 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal este prevazut ca, cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, dupa caz, pentru care s-au incheiat contracte de asigurare, nu intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In conformitate cu prevederile art.9 din Legea 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, prin contractul de asigurare, contractantul asigurarii sau asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea riscului asigurat, sa plateasca asiguratului, beneficiarului asigurarii sau tertului pagubit despagubirea ori suma asigurata, rezultata din contractul de asigurare incheiat in conditiile prezentei legi, in limitele si la termenele convenite.

Contractul de asigurare se incheie, conform art.10 din legea mentionata mai sus, in forma scrisa. Acesta va cuprinde: numele sau denumirea, domiciliul sau sediul partilor contractante; obiectul asigurarii: bunuri, persoane, raspundere civila, credite si garantii, asigurari de pierderi financiare, alte asigurari; riscurile ce se asigura; momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului; primele de asigurare; sumele asigurate.

Potrivit art.24, in asigurarea de bunuri, asiguratorul se obliga ca la producerea riscului asigurat sa plateasca asiguratului, beneficiarului desemnat al asigurarii sau altor persoane in drept o despagubire.

Despagubirile ce se platesc de asigurator se stabilesc conform art.27 din Legea 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, in functie de starea bunului din momentul producerii riscului asigurat.Despagubirile nu pot depasi valoarea bunului din momentul producerii riscului asigurat, cuantumul pagubei si nici suma la care s-a facut asigurarea.

Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, concluzionam ca, sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor pentru care s-au incheiat contracte de asigurare, in limita despagubirii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Marfa distrusa in timpul unui transport intracomunitar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016