Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Marfuri deteriorate. Ce implicatii fiscale apar in ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: marfuri deteriorate, scoaterea din evidenta, bunuri distruse, degradarea calitativa, tva

Pentru cazul urmator, s-a luat ca obiect al analizei o societate care are in gestiune marfuri deteriorate si cu termen de garantie depasit. Vom vedea cum pot fi scoase din gestiune aceste marfuri, ce documente se vor intocmi, care va fi monografia contabila, precum si ce implicatii fiscale apar referitor la TVA si la impozitul pe profit.




Potrivit art. 21 alin. (3) lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, perisabilitatile sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limitele stabilite de organele de specialitate ale administratiei centrale, impreuna cu institutiile de specialitate, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.

Art. 1 din Norma privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, aprobata prin HG 831/2004 stabileste ca, perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica).

In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal,  nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil  cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si TVA aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme.
 
Art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal,  precizeaza ca nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei pe valoarea adaugata,  in cazul:

"a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;"
 
De asemenea, conform prevederilor de la pct. 53 alin. (10) lit. d) si f) din normele metodologice,
date in aplicare pentru art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:

 "d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz in care nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;

2. se face dovada ca bunurile au fost distruse;

f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege;"
 

Dovada ca bunurile au fost distruse se poate efectua prin contractul incheiat cu societatea specializata in colectarea deseurilor si documentele din care sa reiasa transmiterea bunurilor in vederea distrugerii (aviz de insotire a marfurilor, proces verbal de predare s.a.).

In cazul in care nu se poate dovedi degradarea calitativa a marfurilor, se ajusteaza TVA dedusa, in perioada fiscala in care se intocmesc documentele (proces verbal etc), prin formula contabila:
635= 4426.
 
Scoaterea din evidenta a marfurilor deteriorate, ce nu mai pot fi utilizate in activitatea economica se poate efectua in urma operatiunii de inventariere prin care se constata deteriorarea marfurilor. Pe baza propunerii de casare a stocurilor exprimata de catre comisia de inventariere se intocmeste un proces verbal pentru scoaterea acestora din evidenta. In procesul verbal se vor detalia si explica cauzele obiective care au condus la degradare si orice alte informatii relevante in acest sens.
 
In decontul de TVA se completeaza la rd. 30, cu semnul minus.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Marfuri deteriorate. Ce implicatii fiscale apar in ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016