Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministri muritori de foame

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2010
Tags: ministrii

Din ce in ce mai des, se vorbeste si se si scrie despre salariile celor care administreaza "trebile" statului, de la presedinte, la prim-ministru si la... ultim-ministru. Recent, au transpirat pe ...

Din ce in ce mai des, se vorbeste si se si scrie despre salariile celor care administreaza "trebile" statului, de la presedinte, la prim-ministru si la... ultim-ministru.

Recent, au transpirat pe paginile electronice ale diferitelor institutii publice, salariile pe care le au ministrii, consilierii, soferii si femeile de serviciu. In unele cazuri, s-a constatat ca un consilier castiga mai mult decat seful sau...

Acum, Lucian Croitoru, unul dintre consilierii guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, afirma ca solutia pentru a avea un aparat de stat eficient, ar fi ca ministrii sa aiba salarii de cinci-sase ori mai mari decat acum! Cica actualele sunt prea mici ca sa... nu invite la... frauda, castigurile de la stat ale ministrilor fiind de 15 ori mai mici decat ale sefilor de mari companii... private. Totodata, cica disfunctionalitatea administratiei poate fi anulata prin introducerea unor criterii... clare de performanta corelate cu salarii motivante fara de care administratia publica nu va atrage niciodata oameni capabili.

Aparent, acest mod de a gandi este corect. De ce numai aparent? Pai, pentru ca, din pacate, guvernul unui stat nu se alcatuieste pe baza de... concurs. Adica, statul nu da anunt in ziar si nici nu recurge la serviciile unei agentii de "head hunting".

Ministrii sunt numiti po-li-tic! Nu conteaza - desi, evident, asta ar trebui sa fie cel mai important criteriu - priceperea, iscusinta, competenta sa in domeniul respectiv. Nu conteaza nici macar daca are pregatire in domeniu respectiv (ca doar asa ne-am trezit, mai demult, cu un ministru la Agricultura care era... ginecolog). Conteaza cat de bine "se are" cu mai marii partidului politic din care provine. Conteaza cate... maini influente a pupat, nu cat de bine stie sa administreze. Iar secretarii de stat urmeaza si ei acelasi tipic. Sunt numiti de catre ministru! Nu se scot posturile la concurs...

Pe cand, in "mediul privat", in companiile care platesc salarii mari (si impozite direct proportionale!!!), lucrurile stau cu totul altfel. Ai angajat pe cineva "pe pile", ai angajat un incompetent, lucrul asta iti va afecta afacerea, vanzarile iti vor scadea si te trezesti cu oistea-n gard.

De aceea, imensa majoritate a companiilor private face angajari prin concurs. Tot companiile private isi platesc conducerea evident in functie de perfomante. Si nici nu ar putea altfel pentru ca, daca nu ar fi performante financiare solide, nu ar avea de unde! Nu sunt... stat care, cand se trezeste cu vistieria goala, mai mareste inca o data si inca o data taxele si impozitele sau se imprumuta marind datoria publica, adica aia de o platim toti!


Pe de alta parte, cum poti sa aplici in aparatul de stat din Romania criterii de performanta? Caci... performantele se vad de catre noi toti cu ochiul liber... Zeci de ministri ai Transporturilor nu au fost in stare sa termine o autostrada. Zeci de ministri ai Sanatatii au... imbolnavit-o.

Zeci de ministri ai... Invatamantului si Educatiei au zapacit elevi si parinti si au dus la o crestere fara precedent a ratei abandonului scolar. Zeci de ministri de Finante nu au stiut sa se chiverniseasca de am ajuns cu mana intinsa la FMI si pe pietele de capital. Zeci de ministri ai Agriculturii au facut ca Romania sa nu se poata hrani din productia interna. Pai si atunci, daca s-ar aplica "criterii de performanta iar ministrii chiar ar trai din salarii, ar insemna sa... moara de foame...
Alexandra Stanescu

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministri muritori de foame":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016