Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modalitatea corecta de facturare transport intracomunitar in ceea ce priveste TVA-ul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iun. 2011

Pentru a stabili modalitatea corecta de emitere a unei facturi in cazul in care o firma din Romania livreaza materie prima catre alte tari, printr-un transportator roman, este necesar un caz ...

Pentru a stabili modalitatea corecta de emitere a unei facturi in cazul in care o firma din Romania livreaza materie prima catre alte tari, printr-un transportator roman, este necesar un caz concret:

-    societatea X primeste o comanda de executie a unor tubulaturi conform unor izometrice de la o societate din Norvegia. Se specifica locul livrarii ca fiind un santier aferent societatii, datele de facturare fiind datele de identificare ale societatii in cauza.
-    transportul bunurilor este efectuat de societatea romana printr-un transportator roman in locatia indicata pe factura
-    materia prima prelucrata a fost achizitionata de pe teritoriul Romaniei si s-a dedus TVA pentru aceasta.

Este obligat transportatorul sa factureze cu TVA?

Conform prevederilor in vigoare, livrarea bunurilor comandate reprezinta pentru firma din Romania operatiune de export scutita cu drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 143 alin. 1 din Codul fiscal . Valoarea exportului se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 13 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3, si operatiuni supuse masurilor de simplificare" din cadrul sectiunii "LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII IN INTERIORUL TARII SI EXPORTURI".

Motivarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere se efectueaza de catre firma din Romania in baza documentelor justificative reglementate prin OMFP 2222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144 - 1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru a fi considerata un export, operatiunea trebuie justificata cu urmatoarele documente enumerate la articolul 2:

a) factura completata cu informatiile impuse prin articolul 155 alin. (5) din Codul fiscal;

b) unul dintre urmatoarele documente:
- declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;
- documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau certificarea liberului de vama acordat de autoritatea vamala;
- confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;

c) diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre client sau de catre alta persoana in numele sau:
- documentul de transport;
- comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
- documentele de asigurare.
 
In situatia in care transportul bunurilor este efectuat de catre aceeasi firma care a primit comanda, in baza conditiei de livrare negociate prin contract, de exemplu C.I.F., in valoarea exportului se includ urmatoarele trei elemente:
- costul bunurilor;
- costul transportului;
- costul asigurarii bunurilor.
 
Daca in baza conditiei de livrare negociate prin contract nu rezulta obligativitatea efectuarii transportului de catre furnizorul din Romania, de exemplu EXW, operatiunea de transport reprezinta pentru firma o prestare de servicii legata direct de exportul bunurilor. Operatiunea este de asemenea scutita cu drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 143 alin. 1 lit. c) din Codul fiscal "prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului legate direct de exportul de bunuri;".

Aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere a TVA trebuie justificat de catre furnizorul din Romania in baza urmatoarelor documente enumerate la articolul 4 din OMFP 2222/2006 :

- factura sau documentul specific de transport, care indeplineste conditiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal ;
- contractul incheiat cu transportatorul;
- documentele specifice de transport sau, dupa caz, copii de pe aceste documente, in functie de tipul transportului.
 
In aceasta situatie, transportatorul emite catre firma din Romania o factura cu TVA colectata deoarece beneficiaza de scutire doar persoana impozabila care a incheiat tranzactia cu cumparatorul bunurilor.

In concluzie, pentru conditia de livrare in care responsabilitatea transportului revine furnizorului, furnizorul emite o singura factura reprezentand contravaloarea bunurilor exportate la care se adauga valoarea transportului si a asigurarii pe parcurs extern. Factura se emite fara TVA, cu mentiunea "export".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modalitatea corecta de facturare transport intracomunitar in ceea ce priveste TVA-ul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016