Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi modificari la Codul Fiscal: majorare prag TVA, deduceri noi, pacura colorata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: modificare cod fisca, majorare plafon, cifra afaceri, deducere tva, achizitii auto

Conform unui proiect de modificare a Codului fiscal, plafonul cifrei de afaceri peste care se plateste TVA va creste la 65.000 euro, limitarea dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, in unele situatii, va fi eliminata, iar pacura va fi marcata si colorata, pentru reducerea evaziunii.


Pragul afacerilor peste care se plateste TVA va creste la 65.000 euro, limitarea dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, in unele situatii, va fi eliminata, iar pacura va fi marcata si colorata, pentru reducerea evaziunii, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.

In prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderarii Romaniei la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creste astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei.

"Masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea imbunatatirii administrarii fiscale a acestor persoane si combaterii mai eficiente a evaziunii
fiscale. Pe de alta parte, masura are ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA", arata reprezentantii Ministerului Finantelor, in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.

Proiectul propune si eliminarea limitarii dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile.

Executivul a decis in primavara anului 2009 sa elimine deductibilitatea TVA, iar la finele anului trecut a stabilit ca aceste cheltuieli pot fi deductibile in proportie de 50%.

Pe de alta parte insa, in cazul celor care nu utilizeaza autoturismul exclusiv in scopul activitatii economice, sfera limitarii deducerii TVA se extinde si asupra leasingului, inchirierii, reparatiilor, intretinerii si altor cheltuieli legate de acesta.

Totodata, pentru facilitarea transferului creantelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finantelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achizitioneaza aceste creante, in vederea recuperarii.

Prin urmare vor fi deductibile cheltuielile cu ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate, in limita diferentei dintre valoarea nominala a creantei preluate si pretul de achizitie al acesteia, dupa indeplinirea unor conditii specifice provizioanelor fiscale, legate de inregistrarea pe venituri a creantelor respective, de neexistenta unor relatii de afiliere sau de perioada de inregistrare.

Proiectul include si eliminarea obligatiei contribuabilului de determinare a castigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, precum si eliminarea obligatiei contribuabilului de a calcula si vira impozitul reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil, pe baza declaratiei de impunere trimestriala. Contribuabili vor fi obligati sa determine castigul net anual din transferul titlurilor.

Intermediarii sau societatile de administrare a investitiilor vor calcula si retine impozitul pentru fiecare tranzactie ca plata anticipata. Intermediarii vor determina si castigul sau pierderile inregistrate de client intr-un an. Totodata, brokerii si administratorii de fonduri vor fi obligati sa isi informeze in scris clientii cu privire la profitul sau pierderea inregistrata, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul care s-a incheiat.

Conform sistemului actual de colectare a impozitului, fiecare investitor pe piata de capital este obligat sa calculeze, sa declare trimestrial castigul acumulat si sa plateasca, tot trimestrial, impozitul aferent. O alta declaratie este depusa pentru inregul an, in baza acesteia urmand sa se realizeze regularizarea.

Declaratiile trimestriale au fost introduse in iulie 2010, cand a fost adus la acelasi nivel si impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de detinere a titlurilor. Anterior, investitorii plateau impozit de 16% numai daca titlurile erau vandute in mai putin de un an, iar daca pastrau titlurile in portofoliu peste un an, se achita doar 1% din castig. Totodata, brokerii retineau o cota anticipata de impozit 1% pentru fiecare tranzactie.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, pacura si produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din productie nationala sau importuri, vor fi marcate si colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale.

Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, detinerea in afara antrepozitului fiscal si vanzarea pacurii nemarcate.



Sursa: descarca-programe.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi modificari la Codul Fiscal: majorare prag TVA, deduceri noi, pacura colorata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016