Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi modificari privind inregistrarea si scutirea de la plata TVA. Vezi Ordinul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: omfp nr518/2012, certificate scutire, scutire tva, societati comerciale, inregistrare tva

Prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 518/2012 pentru modificarea unor ordine ale ministrului finantelor publice publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 264, din 23 aprilie 2012 sunt aduse mai multe modificari atat in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA, cat si scutirea de la plata TVA, fiind facute si precizari legate de certificatele de scutire TVA.





Redam mai jos continutul acestuia asa cum a aparut in Monitorul Oficial:

In baza prevederilor art. 143 alin. (1) lit. a)-m), alin. (2) si (3), art. 144^1, art. 147^3 alin. (10), precum si art. 153 alin. (7^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. X paragraful 1 din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, cu completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. I. - La Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.222/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI, nr. 1.043 din 29 decembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (5) al articolului 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(5) Scutirea de taxa pe valoarea adaugata nu se acorda pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care se aplica alte scutiri prevazute la art. 143 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal sau la art. 144 din Codul fiscal. Livrarile de bunuri destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal sau pentru orice alt tip de nave pot fi scutite de taxa pe valoarea adaugata, conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, daca livrarea respectiva se incadreaza intr-o masura de simplificare prevazuta prin ordin al ministrului finantelor publice."

Art. II. - Normele privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), j^1), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.389/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI, nr. 597 din 24 august 2011, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, alineatul (7) va avea urmatorul cuprins: "(7) In vederea autentificarii certificatelor de scutire:

a) persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) vor solicita avizul in scris privind conditiile de reciprocitate din partea Directiei protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ori de cate ori este cazul;
b) persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (7) vor solicita o adresa scrisa emisa de Ministerul Apararii Nationale care sa confirme faptul ca fortele armate ale statelor straine membre NATO se afla in Romania pentru a lua parte la efortul comun de aparare, ori de cate ori este cazul. Aceste avize vor fi prezentate autoritatii fiscale teritoriale competente."
2. La anexa nr. 2, la Instructiunile de completare a certificatului de scutire de TVA, la punctul 5, litera a) va avea urmatorul cuprins: "5.a) Trimiterea la formularul de comanda (rubrica 5.B) trebuie sa contina cel putin data si numarul comenzii. Formularul de comanda trebuie sa contina toate elementele inscrise in rubrica 5 a certificatului. Certificatul de scutire si, dupa caz, formularul de comanda trebuie vizate de fortele Statelor Unite ale Americii in Romania si de autoritatea fiscala teritoriala. Pentru bunurile si serviciile achizitionate de contractantii care actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, se va certifica de catre forte faptul ca bunurile si serviciile sunt achizitionate pentru sau in numele fortelor. In situatia in care livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii prezinta un nivel de clasificare atestat de fortele Statelor Unite ale Americii in Romania, in coloana a doua a rubricii 5.B se va mentiona doar numarul contractului aferent bunurilor si/sau serviciilor respective."

Art. III. - La Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 824 din 22 noiembrie 2011, litera b) de la nota de subsol a art. 3 lit. b) si a art. 4 alin. (1) lit. a) pct. 2 si 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "b) la asociatii societatii comerciale, indiferent de ponderea pe care o detin in capitalul social al acesteia, si la administratori, in cazul altor societati comerciale decat cele mentionate la lit. a), infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

Art. IV. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi modificari privind inregistrarea si scutirea de la plata TVA. Vezi Ordinul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Se modifica normele privind scutirea de TVA
Mai multe articole despre OMFP nr. 518/2012
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016