Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noile criterii de risc fiscal care anuleaza codul de TVA, conform ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 26 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: anularea inregistrarii, tva, risc fiscal, oanaf 2856/2017

Incepand cu 01 octombrie 2017 organele fiscale anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA persoanelor impozabile -societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului - daca acestea prezinta risc fiscal ridicat.

Astfel, anularea inregistrarii nu se mai efectueaza pentru situatii in care persoana impozabila nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica ci in functie de riscul fiscal. Procedura de anulare a fost aprobata prin prin OANAF 2856/2017. 
 
Vom vedea in continuare care sunt criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA (diferite de cele utilizate la evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA) si cum vor proceda organele fiscale pentru anularea inregistrarii.
 
Criteriile de evaluare vizeaza sediul social al persoanei impozabile, numarul salariatilor, serviciile contabile, rezidenta administratorului precum si neconcordante intre declaratii.
 
Astfel, consitutie criterii de risc situatiile in care:
 
  • sediul social al persoanei impozabile analizate este stabilit la sediul profesional al avocatului si este utilizat in cadrul unui contract de asistenta juridica, iar persoana impozabila analizata nu detine sediu/sedii secundare (puncte de lucru).
  • sediul social al persoanei impozabile este utilizat in cadrul unui contract de comodat pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an si persoana impozabila analizata nu detine sediu/sedii secundare (puncte de lucru).
  • media numarului de salariati este mai mica de 1 salariat. In acest sens, salariat este persoana pentru care au fost declarate cel putin 20 de ore efectiv lucrate in luna, indiferent de tipul de asigurat din punctul de vedere al contractului de munca. Din cadrul contractelor de munca sunt excluse contractele incheiate cu persoanele angajate in functia de director economic, contabil-sef.
  • persoana impozabila analizata nu are desemnata o persoana care sa conduca compartimentul de contabilitate, inclusiv situatia in care persoana impozabila analizata nu are incheiate contracte de prestari de servicii cu persoane fizice/juridice membre active CECCAR, in cazul in care contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii. 
  • cel putin unul dintre administratori – persoane fizice - este cetatean strain care nu detine rezidenta fiscala in Romania si capitalul social al persoanei impozabile analizate este sub 45.000 lei. 
     
 
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noile criterii de risc fiscal care anuleaza codul de TVA, conform ANAF":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016