Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noutati privind evidenta fiscala a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mai. 2008
Tags: documente fiscale, evidenta tva, tva

Prin O.M.E.F. nr. 1372 din 6 mai 2008, publicat in M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008 a fost abrogat O.M.F.P. nr. 2217 din 22 decembrie 2006 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea ...

Prin O.M.E.F. nr. 1372 din  6 mai 2008, publicat in  M.Of.  nr. 364 din 13 mai 2008 a fost abrogat O.M.F.P. nr. 2217 din 22 decembrie 2006 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 alin. (1) - (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Evidenta fiscala a taxei se organizeaza pe baza  jurnalelor si registrelor specifice in care sunt consemnate toate operatiunile economice realizate atat de catre toate persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA cat si de catre  persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA

Scopul!
Scopul organizarii evidentei fiscale este prezentarea sistematizata a tuturor informatiilor fiscale necesare identificarii operatiunilor consemnate in documente justificative si inregistrate in evidenta contabila. 

Atentie!
Evidenta fiscala trebuie intocmita in stricta concordanta cu evidenta contabila.

Retineti!
Evidenta fiscala sta la baza intocmirii tuturor declaratiilor si raportarilor fiscale referitoare la TVA:
 - decontul de TVA cod 300;
 - decontul de TVA cod 301;
 - declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri, cod 390;
 - declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cod 394.


 
Atat prin  O.M.F.P. nr. 2217/2006 cat si prin  O.M.E.F. nr. 1372/2008 s-a avut in respectarea obligatiilor cuprinse in articolul 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. in baza acestui articol,  obligatia organizarii unei evidente  corecte si complete revine urmatoarelor categorii de platitori:

1) persoanelor impozabile stabilite in Romania, inregistrate in scopuri de TVA care:
    - realizeaza operatiuni economice taxabile, scutite cu drept de deducere a TVA, scutite fara drept de deducere a TVA si neimpozabile;
    - achizitioneaza bunuri si servicii necesare realizarii operatiunilor economice din sfera T.VA.

2) persoanelor impozabile stabilite in Romania, neinregistrate in scopuri de TVA care achizitioneaza bunuri si servicii necesare realizarii operatiunilor economice din sfera T.VA.;

3) persoanelor impozabile si persoanele juridice neimpozabile, neinregistrate in scopuri de TVA , care realizeaza achizitii intracomunitare;

4) asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile realizate in baza unui contract de asociere in participatie. 

Conform punctului 79 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal,  jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice trebuie sa cuprinda toate informatiile necesare stabilirii urmatoarelor elemente:

 valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:

    1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;

    2. livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;

    3. livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;

 valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:

    1. achizitii intracomunitare de bunuri;

    2. achizitii de bunuri/servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (1) lit. b) - g) din Codul fiscal;

    3. achizitii de bunuri, inclusiv provenite din import, si de servicii, taxabile, carora li se aplica cote diferite de taxa;

 taxa colectata de respectiva persoana pentru fiecare perioada fiscala;
 
 taxa totala deductibila si taxa dedusa pentru fiecare perioada fiscala;

 calculul taxei deduse provizoriu pentru fiecare perioada fiscala, a taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro-rata, evidentiind distinct:

    1. taxa dedusa conform art. 147 alin. (3) din Codul fiscal;

    2. taxa nededusa conform art. 147 alin. (4) din Codul fiscal;

    3. taxa dedusa pe baza de pro-rata conform art. 147 alin. (5) din Codul fiscal.

Nu uitati!
Documentele de evidenta fiscala  nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor, fapt care permite  persoanelor impozabile sa isi intocmeasca modele  specifice proprii, in functie de obiectul de activitate.  Documentele se  pot intocmi manual sau prin utilizarea sistemului informatic, la alegere.
     
Pentru orientarea dvs., va prezentam modelele jurnalelor si registrelor reglementate prin O.M.E.F. nr. 1372/2008:  
 

   

   

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noutati privind evidenta fiscala a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016