Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Obligatii de tinut minte! Inregistrarea in scopuri de TVA pentru servicii inchiriere bunuri imobile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: inregistrarea in scoprui de tva, fundatie, deducere, bunuri imobile

In analiza urmatoare, facem referire la o fundatie care obtine venituri din inchiriere de spatii. In luna septembrie 2015 depaseste plafonul de 65.000 euro. Fundatia este platitoare de impozit pe profit. Are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru acest tip de venit sau poate factura conform Codului fiscal in regim de scutire si nu are obligatia inregistrarii?


Operatiunile de inchiriere bunuri imobile sunt scutite fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal. Totusi, locatorul poate opta pentru aplicarea regimului de taxare conform posibilitatii reglementate prin art. 141 alin. (3). In situatia in care fundatia nu intentioneaza sa opteze pentru taxarea operatiunilor din inchiriere, nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA chiar daca valoarea operatiunilor din inchiriere depaseste plafonul de 220.000 lei.  

In acest caz, inseamna ca fundatia desfasoara, exclusiv, operatiuni scutite fara drept de deducere si va continua sa aplice, in continuare, regimul special de scutire reglementat prin art. 152 din  Codul fiscal. In acest sens, aduc drept argument si prevederile art.  153 alin. (11) din Codul fiscal prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania care desfasoara, exclusiv, operatiuni scutite fara drept de deducere, este obligata sa anunte organul fiscal la  incetarea desfasurarii de operatiuni care nu dau drept de deducere in termen de 15 zile  
In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei ….., orice persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenta si procedura aplicabila.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 66  alin. (10) din normele de aplicare ale acestui articol  Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care, ulterior inregistrarii respective, desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere.

Dovada faptului ca persoana nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile in cazul operatiunilor scutite pentru care persoana impozabila poate opta pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal.
        
Pentru aplicarea corecta a tratamentului fiscal privind TVA, nu este relevant faptul ca fundatia este platitoare de impozit pe profit. In concluzie, fundatia nu are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru acest tip de venit, urmand sa emita facturi prin inscrierea mentiunii "regim special de scutire cf. art. 152 cf. Legea nr. 571/2003".

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Obligatii de tinut minte! Inregistrarea in scopuri de TVA pentru servicii inchiriere bunuri imobile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016