Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiune triunghiulara. Ce obligatii privind TVA-ul apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: monografii contabile, declaratia recapitulativa 394, operatiune triunghiulara, inregistrarea facturii de livrare

Tranzactiile cuprinse in operatiunile triunghiulare au reguli precise in ce priveste regimul de TVA. Vom analiza astazi situatia in care trei societati, una cu sediul in Ungaria, alta in Romania si a treia in Slovacia, efectueaza urmatoarea tranzactie: cea din Ungaria factureaza marfa catre cea din Romania, care imediat factureaza marfa catre societatea din Slovacia.



Marfa trece direct din Ungaria in Slovacia. Vom stabili astfel cu certitudine daca aceasta tranzactie este considerata o operatie triunghiulara. Totodata, vom vedea cum va arata monografia contabila pe care va trebui sa o intocmeasca societatea din Romania.

Specificul operatiunilor triunghiulare este ca, desi tranzactiile se desfasoara intre trei participanti, bunurile circula in mod fizic intre primul vanzator si ultimul beneficiar, fara a intra in gestiunea celui de al doilea participant.

Pentru aplicarea prevederilor aferente operatiunilor triunghiulare este necesar ca: societatile sa fie inregistrate in scopuri de TVA in statele de resedinta, sa furnizeze codurile de TVA, factura sa fie emisa catre beneficiarul final, care sa fie persoana obligata la plata TVA, sa se faca dovada transportului din Ungaria in Slovacia, cu documenetele de transport corespunzatoare.

Obligatiile societatii din Romania ce are calitatea de cumparator - revanzator sunt prevazute la pct. 2 alin. (14) din Normele de aplicare a Codului fiscal - TitlulVI - TVA.

Astfel, in cazul operatiunilor triunghiulare, daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

- sa emita factura, in care sa fie inscris codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;

- sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA in declaratia recapitulativa 394 privind achizitiile intracomunitare, aceasta fiind neimpozabila.

In decontul de taxa, aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
- sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa 300 si in declaratia recapitulativa 394:
1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
2. codul T in rubrica corespunzatoare;
3. valoarea livrarii efectuate.

Inregistrarea facturii de achizitie de la furnizorul din Ungaria:

357                                =                   401
"Marfuri aflate la terti"                "Furnizori"

Inregistrarea facturii de livrare in Slovacia:

411                        =                707
"Clienti"                               "Venituri din
                                      vanzarea marfurilor"

Descarcarea de gestiune:

607                                  =             357
"Cheltuieli privind                     "Marfuri aflate la terti"
marfurile"


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiune triunghiulara. Ce obligatii privind TVA-ul apar?":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016