Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni triunghiulare: Firma din Romania in calitate de cumparator revanzator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: cumparator revanzator, codul fiscal, declaratia 39, tva, operatiuni triunghiulare

Analizam mai jos cazul unei societati A din Romania inregistrata in Registrul Intracomunitar cumpara marfa de la o societate B din Germania, cu cod VIES, marfa care este livrata direct clientului C in Franta (cu cod VIES). Transportul din Germania direct in Franta este in sarcina societatii A. Vom stabili cum se declara aceste operatiuni in decont si 390, tratand si cazul in care societatea A factureaza un avans catre societatea C.



Solutia consultantului:

Potrivit art. 126 alin. (8) lit. b din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania:
"achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul este in Romania in conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (1), atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:

1. achizitia de bunuri este efectuata de catre o persoana impozabila, denumita cumparator revanzator, care nu este stabilita in Romania, dar este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru;
2. achizitia de bunuri este efectuata in scopul unei livrari ulterioare a bunurilor respective, in Romania, de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1;
3. bunurile astfel achizitionate de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1 sunt expediate sau transportate direct in Romania, dintr-un alt stat membru decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre persoana careia urmeaza sa ii efectueze livrarea ulterioara, denumita beneficiarul livrarii ulterioare;
4. beneficiarul livrarii ulterioare este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania;
5. beneficiarul livrarii ulterioare a fost desemnat in conformitate cu art. 150 alin. (4) ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea efectuata de cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1".

Punctul  2 alin. (13) si (14) din Normele metodologice de aplicare a art 126 alin (8) din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004 , reglementeaza conditiile si modul de aplicare a masurilor de simplificare in cazul operatiunilor triunghiulare, astfel:

"(13) In scopul aplicarii prevederilor art. 126 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal , relatia de transport al bunurilor din primul stat membru in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu conditiile Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare. Obligatiile ce revin beneficiarului livrarii ulterioare, daca Romania este al treilea stat membru:

a) sa plateasca taxa aferenta livrarii efectuate de cumparatorul revanzator care nu este stabilit in Romania in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (4) si art. 157 alin. (1) sau (2), dupa caz;
b) sa inscrie achizitia efectuata in rubricile alocate achizitiilor intracomunitare de bunuri din decontul de taxa prevazut la art. 156^2 sau 156^3 din Codul fiscal , precum si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal .
 (14) In cazul operatiunilor triunghiulare efectuate in conditiile art. 126 alin. (8) lit. b), daca Romania este al doilea stat membru al cumparatorului revanzator si acesta a transmis furnizorului din primul stat membru codul sau de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal , cumparatorul revanzator trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa emita factura prevazuta la art. 155 din Codul fiscal , in care sa fie inscris codul sau de inregistrare in scopuri de TVA in Romania si codul de inregistrare in scopuri de TVA din al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;
b) sa nu inscrie achizitia intracomunitara de bunuri care ar avea loc in Romania ca urmare a transmiterii codului de inregistrare in scopuri de TVA acordat conform art. 153 din Codul fiscal in declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal , aceasta fiind neimpozabila. In decontul de taxa aceste achizitii se inscriu la rubrica rezervata achizitiilor neimpozabile;
c) sa inscrie livrarea efectuata catre beneficiarul livrarii din al treilea stat membru in rubrica rezervata livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa a decontului de taxa si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal urmatoarele date:
1. codul de inregistrare in scopuri de TVA, din al treilea stat membru, al beneficiarului livrarii;
2. codul T in rubrica corespunzatoare;
3. valoarea livrarii efectuate".

Avand in vedere faptul ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute pentru o  operatiune triunghiulara, iar transportul marfii este efectuat de cumparatorul revanzator (societatea din Romania), se vor aplica masurile de simplificare prevazute de reglementarile legale de mai sus, astfel:

1.    firma din Romania nu va inscrie in declaratia recapitulativa 390 , achizitia marfii de la societatea din Germania.
2.    in decontul de TVA o va inscrie la rd 26 "achizitii de bunuri scutite de taxa sau neimpozabile", fiind operatiune neimpozabila in Romania.
3.    factura de livrare catre societatea din Franta se va declara in declaratia recapitulativa 390 la rubrica" livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare" cu simbol T.
4.    in decontul de TVA se va inscrie la randul 1 "livrari intracomunitare de bunuri scutite conform art. 143 alin. 2 lit. a si d din Codul fiscal ".

Referitor la factura de avans emisa de societatea din Romania, potrivit Ordinului ANAF 3665/2012 , in randul 1 din decontul de TVA se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari), privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal , si pentru livrarile intracomunitare de bunuri cu cod T, efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de cumparatorul revanzator, prevazute la art. 1321 alin. (5) din Codul fiscal , pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare), inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite.

Potrivit Ordinului ANAF 76/2010, la rubrica " Livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare" din declaratia 390 se inscrie suma totala a livrarilor de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, prevazute la art. 132 indice 1 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal , efectuate in statul membru de sosire a bunurilor expediate sau transportate, pe fiecare beneficiar al livrarii ulterioare ce are desemnat un cod T, si pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri pentru livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Asadar, in cazul avansurilor facturate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, societatea din Romania va declara factura respectiva in decontul de TVA la randul 1 , iar in declaratia recapitulativa 390 in rubrica " livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare de bunuri".

Legislatie:

- Legea 571/2003 privind Codul fiscal
- Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 3.665/2012 pentru aprobarea formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata"
- Ordinul 76 /2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni triunghiulare: Firma din Romania in calitate de cumparator revanzator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016