Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ORDIN MFP: Masuri sanctionatorii de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: inregistrare tva, masuri mfp, deregistrare tva, contribuabili, plafon de scutire

Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa aplice masuri aspre in cazul in care proiectul aflat in dezbatere in aceasta perioada va intra in vigoare. MFP a facut public, spre dezbatere, actul de propunere de modificare a Codului fiscal, unele dintre aceste prevederi urmand sa schimbe conditiile in care se poate executa anularea inregistrarii in scopuri de TVA a unui contribuabil.


Motivul emiterii actului normativ

Promovarea acestui act normativ este determinata de necesitatea completarii legislatiei actuale cu reguli fiscale pentru contribuabilii care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara incepand cu data de 01.01.2012, precum si de:

- necesitatea clarificarii tratamentului fiscal aplicabil contribuabililor declarati inactivi si celor a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata;

- necesiatatea implementarii unor masuri de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor in cazuri justificate, pentru a reduce numarul foarte mare al persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, dar care ori nu desfasoara nicio activitate, ori nu depun deconturi de TVA la termenele prevazute de lege.


Descrierea situatiei actuale

Analiza efectuata in 2010 a demonstrat ca aproape 380.000 de contribuabili erau inregistrati ca platitori de TVA desi se aflau sub plafonul de la care inregistrarea in scopuri de TVA devine obligatorie. Acest numar mare de contribuabili reprezinta peste 60% din contribuabili, dar contribuie cu numai 1,3% din totalul veniturilor fiscale.

In schimb, contribuabilii cu o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro platesc aproape 97% din impozitele si taxele principale (TVA si impozitul pe venit).

Deoarece s-a constata ca un numar mare de contribuabili care au o cifra de afaceri sub 100.000 euro depun deconturi de TVA pe zero, fara a declara achizitii sau vanzari, sau nu depun deconturi de TVA, desi depun alte declaratii, se impune necesitatea prin lege a posibilitatii autoritatii fiscal de a anula inregistrarea in scopuri de TVA in aceste situatii.

Schimbari preconizate

Art. 11 cu alin. (1) si (2) prim se modifica in sensul ca, in situatia contribuabililor inactivi acestia nu vor avea dreptul sa deduca cheltuielile si taxa pe valoarea adaugata aferenta unor operatiuni realizate pe perioada de inactivitate, dar vor avea obligatia de plata a oricarui impozit prevazut de Codul fiscal pe aceeasi perioada.

Masura are ca rol, in primul rand, clarificarea tratamentului fiscal aplicabil pentru contribuabilii inactivi, iar in al doilea rand constrangerea acestor contribuabili prin masuri fiscale sanctionatorii pentru a nu desfasura activitati economice in perioada de inactivitate.

Contribuabilii care sunt inregistrati in scopuri de TVA, dar care nu au depasit in anul precedent plafonul de scutire de 119.000 lei, pot solicita scoaterea din evidenta si aplicarea regimului special de scutire oricand in cursul anului urmator, cu conditia sa nu depaseasca plafonul de scutire nici pana la data solicitarii scoaterii din evidenta.

Se incearca astfel deregistrarea voluntara a contribuabililor, una dintre masurile de stimulare a acestei proceduri fiind faptul ca cei care solicita scoaterea din evidenta in cursul anului 2012, nu vor fi obligati sa restituie la bugetul de stat prin mecanismul ajustarilor de TVA, taxa aferenta stocurilor si bunurilor de capital cumparate pana la data de 31 decembrie 2011.


Nota de fundamentare poate fi consultata aici.



Proiectul de modificare a Codului fiscal poate fi consultat aici.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ORDIN MFP: Masuri sanctionatorii de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016